Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/M.L.B.

12. 09. 2024. 22:40 >> 22:40
1
Čitaj mi:

STRAH OD NASILJA

Meksički grad u centru sukoba kartela: Škole i preduzeća zatvoreni

Škole i preduzeća u Kulijakanu, glavnom gradu meksičke države Sinaloa danas su zatvoreni, a predstojeće proslave oko Dana nezavisnosti su otkazane zbog strahova od sukoba između frakcija narko kartela Sinaloa.

Guverner države Sinaloa Ruben Roča i odlazeći predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador umanjivali su značaj situacije i rekli da lokalne, državne i savezne snage uspješno obezbjeđuju bezbgednost u toj oblasti.

Uprkos nedavnom raspoređivanju vojnih specijalnih snaga, aviona i helikoptera, strah je i dalje prisutan. Čak je i Roča priznao da bi sukobi, koji su uslijedili nakon hapšenja dvojice vođa kartela u SAD krajem jula, mogli da se nastave.

Bezbjednosne snage "suzbijaju nasilne radnje i prije svega smanjuju rizik po stanovništvo na minimum", rekao je Roča, ali je ipak iz bezbjednosnih razloga rekao da "neće biti proslave" Dana nezavisnosti, dodajući da će škole biti zatvorene danas i u petak.

Guverner je tvrdio da država ima dovoljno resursa da zaštiti ljude, ali izgleda da ljudi oko Kulijakana imaju sasvim drugačije viđenje.

"Vlada ne kontroliše ništa, apsolutno ništa", rekao je Ismael Bojorkez urednik novina Riodoče u Kulijakanu, specijalizovanih za izvještavanje o organizovanom kriminalu. "Postoji mnogo straha. Narod je bespomoćan".

"Jedina stvar koju vlada radi je da gleda", rekao je. "Nema akcije protiv trgovaca drogom."

Glavni grad izgleda polupusto, rekao je on. Suočeni sa neaktivnošću vlade, stanovnici su preduzeli sopstvene mjere predostrožnosti, uključujući i ne slanje djece u školu.

Porast nasilja se očekivao nakon što je Hoakin Guzman Lopez, sin bivšeg vođe kartela Sinaloa Hoakina "El Čapa" Guzmana, sletio u blizini El Pasa u Teksasu 25. jula sa Ismaelom "El Majom" Zambadom.

Zambada je bio veteran kartela i vođa iz sjenke. Nakon hapšenja, on je u pismu koje je objavio njegov advokat rekao da ga je oteo mlađi Guzman i protiv njegove volje odveo u SAD.

Sada se čini da je u toku borba za premoć između preostalih sinova El Čapa, lokalno poznatih kao "Čapitosa", i onih koji su lojalni Zambadi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније