Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

12. 09. 2024. 11:42 >> 11:39
Čitaj mi:

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Češka državna bezbjednost i dalje vidi Rusiju kao najveću prjetnju

Češka Bezbjednosna informativna služba (BIS) kao najveću prijetnju za zemlju označila je danas, u svom godišnjem izvještaju Rusiju, prije svega zbog neprestanih hibridnih napada na zapadna društva u kojima da ih destabilizuje koristi sve češće moderne tehnologije, recimo i vještačku inteligenciju.

"Nastojanje Rusije da prekroji geopolitičku mapu svijeta i stvori novi svjetski poredak je najveća prijetnja i istovremeno najveći izazov za medjunarodnu zajednicu. Ruski pokušaji da polarizuje javnost, širenje dezinformacija ili sabotaže predstavljaju ozbiljan rizik kojim Češka mora da se bavi i ubuduće", naveo je u izvještaju direktor BIS Mihal Koudelka.

Civilna kontraobavještajna služba navodi da Rusija poslije protjerivanja njenih špijuna sa ambasada u Češkoj i Evropi sada ponovo pokušava da ih ubaci među diplomate, ali svi više koristi razna aplikacije i platforme, prije svega Telegram, da vrbuje nove i upravlja svojim saradnicima ili agentima u inostranstvu.

"Rizik da Rusija šalje tzv. putujuće agente ili saradnike svojih obavještajnih službi na češku teritoriju ostaje i dalje velik. Intenzivne su bile i operacije ruskih hakerskih grupa protiv češkog Ministarstva spoljnih poslova, a prošle godine skoncentrisali su se i na javni Češki radio ili željezničku infrastrukturu u Češkoj", piše u izvještaju.

Ruski agenti nastoje prije svega da oslabe podršku Ukrajini na Zapadu i povjerenje građana u njihove vlade i institucije.

"Nastojanje Rusije da utiče ne samo na javno mnjenje već čak i direktno na izbore za Evropski parlament predstavlja brutalno miješanje u suverenitet evropskih država", navedeno je u izvještaju BIS.

Kada je nelegalna migracija u pitanju, ona trenutno ne predstavlja prijetnju za samu bezbjednost, ali BIS upozorava na trend porasta nelegalnih ulazaka u Evropu na koji će ograničenje legalnih mogućnosti za ulazak imati samo kratkoročne efekte, a nelegalna migracije će se sve više prebacivati u kriminalnu sferu.

BIS je takođe upozorila na rizike koje za bezbjednost predstavlja sama češka državna uprava, pošto klasična korupcija kada je činovnik ili zvaničnik primio mito za određenu uslugu ili privilegiju postaje prevaziđena.

"Direktnu korupciju su nadležni organi lakše otkrivali i kažnjavali. Danas je ona prevaziđena", tvrdi BIS.

Državni činovnici i zvaničnici u Češkoj nameću interese privatnog biznisa i organizacija, a zauzvrat kada završe karijeru u državnoj upravi dobijaju dobro plaćene funkcije u privatnoj sferi što se odražava i u sve manjoj moći regulatornih tijela da nadziru fer tržišno poslovno okruženje u raznim sektorima privrede.

"Regulatorna tijela često ne žele da se sukobe sa regulisanim subjektima. U nekim slučajevima je kontrola samo formalna", stoji u izvještaju češke civilne kontraobavještajne službe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније