Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

11. 09. 2024. 22:11 >> 22:12
Čitaj mi:

zvanično nevin

Nakon 33 godine ukinuta presuda: Sa 19 godina osuđen na ubistvo koje nije počinio

Britanac Oliver Kembel koji je 1991. godine osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva koje nije počinio, sada je i zvanično nevin. Sud je nakon 33 godine ukinuo presudu jer je tada 19-godišnjak pod pritiskom policije izmislio priznanje.

Osuđen je zbog ubistva Baldeva Hundla, koji je upucan tokom neuspjele pljačke 1990. godine, prenio je BBC.

Kembel, koji pati od poteškoća u učenju zbog povrede mozga koju je pretrpio kao dijete, rekao je da je priznanje krivice iznuđeno od njega. Trojica sudija sada su se složila s njim, rekavši da ga je ispitivanje toliko stresiralo da je izmislio priznanje, prenosi N1 Sarajevo.

Kako javlja BBC, povreda mozga trajno je uticala na njegovo pamćenje i sposobnost obrade naprednijih informacija, zbog čega je postao podložniji manipulaciji.

Nakon što je uhapšen 1990, detektivi su ga ispitivali 14 puta kako bi dokazali da je tada 19-godišnjak povukao okidač. Policija je znala za njegovo stanje pa su ga socijalni radnici pratili tokom prvih deset ispitivanja. Advokati vjeruju da je Kembel, u pokušaju da prekine ispitivanja, ponovio ono što je vidio na televizijskim kriminalističkim dokumentarcima.

Njegov advokat Majkl Birnbaum KC, rekao je sudu da su policajci “uznemiravali i prisiljavali” njegovog klijenta da da lažno priznanje. To je, prema riječima advokata, bilo “jednostavno apsurdno” i “besmisleno” i puno nedosljednosti u odnosu na informacije o slučaju.

Ranije je za BBC rekao da mu je optužba uništila život; zahtijevao je novu istragu.

“Ono što mi se dogodilo je odvratno. Odvratno je kako su to ljudi odnijeli s onim što su mi učinili 1991. godine”, rekao je i dodao je da je izgubio kontakt s većinom svojih prijatelja i članova porodice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније