Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina ]

11. 09. 2024. 08:58 >> 08:58

zvanične optužbe

Amerika i Velika Britanija optužuju Iran da šalje rakete Rusiji

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija zvanično su optužile Iran za isporuku balističkih raketa kratkog dometa Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini i najavili da će preduzeti mjere da kazne one koji su u to umiješani.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, je poslije razgovora sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem tokom posjete Londonu, rekao je da je Iran ignorisao upozorenja da bi slanje takvog oružja predstavljalo veliku eskalaciju sukoba.

"Rusija je sada dobila balističke projektile i vjerovatno će ih upotrijebiti u roku od nekoliko sedmica u Ukrajini, protiv Ukrajinaca. Snabdijevanje iranskim projektilima omogućava Rusiji da koristi više svog arsenala za ciljeve koji su dalje od linije fronta“, rekao je Blinken, prenosi Glas Amerike.

Brzo poslije razgovora Blinkena i Lamija, SAD, Britanija i Njemačka objavile su zajedničko saopštenje u kojem su slanje projektila nazvale direktnom prijetnjom evropskoj bezbjednosti.

Te države su i rekle da će uvesti sankcije Iranu, uključujući otkazivanje bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju i sankcije pojedincima i subjektima uključenim u iranski program balističkih raketa.

„Takođe ćemo raditi na uvođenju sankcija Iran Airu“, naveli su u saopštenju.

Centralna banka i Stejt department su u proteklih nekoliko godina već uveli ekonomske sankcije ljudima i kompanijama sa sjedištem u Iranu, Kini, Rusiji, Turskoj i drugim zemljama za koje zvaničnici tvrde da su povezani sa razvojem iranskog programa bespilotnih letelica.

Sankcije iranskoj proizvodnji dronova vezane za rusku invaziju, koje sežu još od novembra 2022. godine, izdate su uprkos demantovanju iranskih lidera da je ta zemlja poslala dronove Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Između ostalog, sankcije zabranjuju ljudima i firmama pristup imovini ili finansijama koje se nalaze u SAD i da se spreče američka preduzeća i građani da posluju sa njima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније