Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

10. 09. 2024. 18:31 >> 18:31

ODGOVOR NA KAZNE EU

Mađarska pripremila autobuse za slanje migranata u Brisel

Mađarska je prikazala autobuse koje je pripremila za prevoz u Brisel tražilaca azila koji stižu na njenu granicu sa Srbijom, što je izazvalo ljutitu reakciju Vlade Belgije.

Vlada Mađarske je to najavila u avgustu, a posljednjih dana medijskom akcijom promovisala niz žutih gradskih autobusa iznajmljenih za to.

„EU bi da natjera Mađarsku da pusti ilegalne imigrante koje zaustavimo na svojoj južnoj granici“, rekao je u petak zamjenik ministra unutrašnjih poslova Bence Retvari.

„Poslije primjene evropskih procedura, ponudićemo im besplatnu kartu u jednom pravcu do Brisela“, rekao je on i dodao: „Ako ih Brisel želi, imaće ih“.

To je odgovor Mađarske na rekordnu kaznu od 200 miliona eura, koju joj je u junu izreklo evropsko pravosuđe zbog nepoštovanja sporazuma o pravu na azil, uz kaznu od milion eura dnevno, sve dok ne uskladi svoju politiku s propisima EU. Ona odbija da to plati, smatrajući kaznu „nepravednom“ i „skandaloznom“.

Prijetnja Mađarske prevozom migranata u Brisel je „neprihvatljiva“, saopštila je belgijska državna sekretarka za azil i migracije Nikol de Mur.

„Ta vrsta bravura je štetna i kontraproduktivna“ i „podriva solidarnost i saradnju u Uniji“, ocijenila je ona, upozorivši na „flagrantno kršenje evropskih i međunarodnih sporazuma“.

Evropska komisija nije htjela da komentariše, rekavši da je navikla na „bučne izjave Mađarske“.

Ne propuštajući priliku da osudi navodnu „zamjenu naroda“ u zapadnoevropskim zemljama, nacionalistički mađarski premijer Viktor Orban žestoko se protivi dolasku migranata izvan Evrope u njegovu zemlju. Od krize 2015, on je zabarikadirao Mađarsku podizanjem ograda na granicama, rekavši da želi da „odbrani“ „hrišćansku“ Evropu.

Ako Budimpešta ne plati kaznu, Evropska komisija može da joj je odbije od evropskih fondova koje još nije dala Mađarskoj. Uz to EU i dalje ne isplaćuje 19 milijardi eura zbog napada Mađarske na principe vladavine prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније