Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Glas Amerike ]

10. 09. 2024. 07:17 >> 07:17
1

izbori u SAD

Debata Kamale Haris i Donalda Trampa - ključni momenat kampanje

Sve je spremno za ono što bi mogao da bude ključni trenutak u kampanji koja vodi do predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra - debata u utorak uveče između demokratske potpredsjednice Kamale Haris i bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa.

Dvoje kandidata se nikada nijesu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom, ali će u utorak stajati na maloj udaljenosti jedno od drugog, iza govornica, u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji. Oni bi trebalo da međusobno razmjenjuju strelice 90 minuta dok budu odgovarali na pitanja koja budu postaviljli dvoje voditelja ABC Njuza, Dejvid Mjur i Linzi Dejvis.

Desetine miliona Amerikanaca će vjerovatno gledati susret dvoje predsjedničkih kandidata u jedinoj debati u kampanji. Događaj se održava osam nedjelja prije zvaničnog dana izbora, ali samo nekoliko dana prije početka prijevremenog glasanja u nekim od 50 država u zemlji.

Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je takmičenje tijesno, zbog čega je još važnije da oboje kandidata iznesu svoje najbolje argumente u debati za mali broj još neodlučnih birača. U igri je povratak Trampa u Bijelu kuću nakon što je 2020. izgubio reizbor od predsjednika Džoa Bajdena, ili napredovanje Haris, zamjenice Bajdena.

Kada je Bajden odustao od kandidature za reizbor u julu nakon što je podbacio u debati protiv Trampa krajem juna i podržao Haris kao svoju nasljednicu, demokrate su se brzo udružile oko njene kandidature. Dok je Bajden zaostajao za Trampom u trenutku kada je završio svoju kampanju, Haris je u brojnim anketama na nacionalnom nivou bila ispred Trampa za dva ili tri odsto.

Anketa Njujork tajmsa i Siena koledža objavljena u nedjelju pokazala je da Tramp vodi sa 48-47 odsto na nacionalnom nivou, iako su novine pokazale da Haris u projseku vodi u više anketa u tri ključne države - Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države - Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Sjevernoj Karolini.

Očekuje se da će sedam veoma neodlučnih država igrati ogromnu ulogu u određivanju ishoda izbora, jer SAD ne biraju svog predsjednika i potpredsjednika direktnim zbrajanjem glasova na nacionalnom nivou.

Umjesto toga, izbori su 50 odvojenih takmičenja od države do države, pri čemu se u svim državama osim u dve svi glasovi države u Elektorskom koledžu daju ili Kamali Haris i njenom kandidatu za potpredsjednika, guverneru Minesote Timu Volzu, ili Trampu i njegovom kolegi u trci, senatoru iz Ohaja Džej Diju Vansu. Broj glasova u Elektorskom koledžu se zasniva na broju stanovnika države, tako da najmnogoljudnije države imaju najveći uticaj.

Nova anketa Tajmsa i Sijene pokazala je da su ulozi u debati, kada je u pitanju predstavljanje američkoj javnosti, posebno veliki za Haris, pri čemu je 28 odsto ispitanih reklo da treba da znaju više o njoj, dok je samo devet odsto reklo isto o Trampu.

Stručnjak za debate na Univerzitetu u Mičigenu, Aaron Kal, rekao je za Glas Amerike: "Utorak uveče je jedna od najiščekivanijih predsjedničkih debata svih vremena. Tramp je iskusan predsjednički debatant, ali ima istoriju davanja kontroverznih primjedbi na sceni, što bi moglo da odvrati pažnju od važnijeg fokusa na suštinska pitanja politike".

"Haris je upravo ušla u trku u julu i još je definišu birači i Trampova kampanja. Ona mora da pokaže da može da vodi dalje slučaj protiv Trampovog prvog mandata i nedavnih postupaka", rekao je on. "Tramp je posebno efikasan u kontraudarima i mogao bi da upotrijebi strategiju 'spaljene zemlje' u debati ako se bude osjetio nepravedno oklevetanim na sceni".

Kal je dodao: "Oboje kandidata treba da naglase svoje ujbedljive biografije i jedinstvene vještine koje ih čine posebno kvalifikovanim da vode zemlju u naredne četiri godine".

Haris se pripremala za debatu u hotelu u Pitsburgu u ključnoj državi Pensilvaniji. Održala je nekoliko simulacija debate sa saradnikom koji je igrao ulogu Trampa, uz televizijsko osvjetljenje i uz moderatore koji su joj postavljali naglašena pitanja.

Tramp je učestvovao u političkim brifinzima sa svojim pomoćnicima, izbegavajući simulaciju debata sa likom koji bi predstavljao Haris.

Na sceni debate, pravila za Haris i Trampa biće ista kao u junu. Mikrofon svakog kandidata će biti isključen kada drugi govori. Svaki će imati dva minuta da odgovori na pitanje moderatora, a drugi minut da odgovori.

Prava na abortus, imigracija na granici SAD sa Meksikom, stopa kriminala u Sjedinjenim Državama i lični karakter su među pitanjima koja će voditelji ABC-a vjerovatno pokrenuti.

Tramp je prošle nedjelje rekao komentatoru Foks Njuza Šonu Henitiju da je pustio Bajdena da govori na njihovoj debati u junu, dodajući: "Pustiću je da govori. Ima onih koji kažu da je Bajden pametniji od nje. Ako je to slučaj, imamo problem".

Tramp je često vrijeđao intelekt Kamale Haris, govoreći da ona "nema pojma šta dođavola radi".

"Vidite, ovo je žena koja je opasna", rekao je. "Ne možete da rizikujete. Nemate izbora. Morate glasati za mene, čak i ako vam se ne sviđam".

I Haris se ruga Trampu.

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji prošlog mjeseca, pošto je prihvatila predsedničku nominaciju stranke, Haris je rekla: "Na mnogo načina, Donald Tramp je neozbiljan čovjek".

Haris je dodala: "Ali posljedice vraćanja Donalda Trampa u Bijelu kuću su izuzetno ozbiljne".

Vrhovni sud SAD nedavno je presudio da su Tramp i svi budući predsjednici SAD imuni od krivičnog gonjenja za prekršaje dok su na funkciji zbog radnji povezanih sa njihovim službenim dužnostima, za šta je Haris rekla da predstavlja problem ako Tramp ponovo osvoji mesto predsjednika.

"Zamislite samo Donalda Trampa bez zaštitne ograde", rekala je Haris, "i kako bi iskoristio ogromna ovlašćenja predsjednika Sjedinjenih Država. Ne da bi poboljšao vaš život, ne da bi ojačao našu nacionalnu bezbjednost, već da bi služio jedinom klijentu kojeg je ikada imao - sebi".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније