Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Beta ]

08. 09. 2024. 16:31 >> 16:31

ISTRAGA

Libijske vlasti uhapsile osumjičenog za ubistvo trgovca ljudima

Glavni državni tužilac Libije naredio je pritvor vođi paravojne milicije i njegovom pomoćniku u sklopu istrage o ubistvu jednog od najozloglašenijih trgovaca ljudima u zemlji.

Mohamed Bahrun, komandant Prvog bataljona za podršku, kao i jedan od njegovih saradnika, predali su se nakon što su se pojavile optužbe o njihovoj ulozi u prošlonedeljnom ubistvu Abdel-Rahmana Milada u prestonici Tripoliju.

Kancelarija glavnog državnog tužioca al-Sedika al-Soura saopštila je kasno sinoć da su tužioci naredili obojici da ostanu u pritvoru nakon što su ispitani i pokazali dokaze o njihovoj umiješanosti u Miladovo ubistvo.

Milad, koji je bio pod sankcijama Ujedinjenih nacija i zatvoren u Libiji zbog optužbi za trgovinu ljudima, ubijen je 1. septembra dok je bio u svom vozilu u oblasti Sajad, u zapadnom dijelu Tripolija.

On i Bahroun su porijeklom iz zapadnog grada Zavija gdje je Milad komandovao ozloglašenom jedinicom obalske straže. Obojica su postala istaknuta tokom haosa nakon što je pobuna koju je podržao NATO i koja se pretvorila u građanski rat zbacila i ubila dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija 2011. godine.

Zemlja je od tada podijeljena između dvije administracije, od kojih svaku podržavaju naoružane bande i strane vlade. I Milad i Bahrun su bili na državnim pozicijama u zapadnom dijelu zemlje.

U junu 2018. godine, Savet bezbjednosti UN je uveo sankcije Miladu i petorici drugih vođa kriminalnih organizacija zbog njihove navodne uloge u trgovini migrantima iz Libije. Milad je u izvještaju UN opisan kao šef jedinice obalske straže u Zaviji "koja je povezana sa nasiljem nad migrantima i drugim krijumčarima ljudi" iz rivalskih bandi.

Stručnjaci UN-a koji prate sankcije tvrde da su Milad i drugi pripadnici obalske straže "bili direktno uključeni u potapanje migrantskih čamaca" tako što su otvorili vatru da presretnu plovila.

Presretnuti migranti bi se držali u pritvorskim centrima koje vodi vlada, prepunim praksi koje predstavljaju zločine protiv čovječnosti, prema istražiteljima UN.

Zlostavljanje često prati pokušaje iznuđivanja novca od porodica zatočenih migranata prije nego što ih puste na slobodu ili im dozvole da napuste Libiju brodovima za Evropu.

Milad je negirao bilo kakvu vezu sa krijumčarenjem ljudi i rekao da trgovci ljudima nose uniforme slične uniformama njegovih ljudi. On je bio u zatvoru na oko šest mjeseci između oktobra 2020. i aprila 2021. godine zbog optužbi za trgovinu ljudima i šverc goriva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније