Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ RTS ]

05. 09. 2024. 16:55 >> 16:56
Čitaj mi:

bivšeg evropskog komesara

Makron imenovao Mišela Barnijea za premijera Francuske

Francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao je bivšeg evropskog komesara Mišela Barnijea za novog premijera. Makron je od Barnijea, nekadašnjeg pregovarača EU za Bregzit, zatražio da "sačini vladu nacionalnog jedinstva u službi zemlje".

Bernije je konzervativni političar i bio je u raznim francuskim vladama.

Makron je posljednjih nedjelja razmatrao niz potencijalnih premijera, od kojih nijedan nije prikupio dovoljnu podršku da garantuje stabilnu vladu, a nema garancije da će Barnijeova vlada uspjeti da usvoji reforme u parlamentu.

Makron se uvjerio da Barnije potpuno ispunjava uslove za stabilnost i nacionalno jedinstvo, rekao je Makron.

Barnije je uporni proevropski i umjeren političar od karijere, ali je pooštrio svoj diskurs tokom neuspjelog pokušaja da dobije podršku stranke za predsjedničke izbore, rekavši da je imigracija izmakla kontroli, stav koji dijeli stranka Nacionalnog okupljanja.

Reakcije na imenovanje Barnijea

Lider francuske ljevičarske stranke Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšon izjavio je da su narodu njegove zemlje "izbori ukradeni" i pozvao je na "najveću moguću mobilizaciju" i proteste 7. septembra protiv izbora Barnijea za premijera.

Melanšonova stranka je dio ljevičarske koalicije Novi narodni front, koja je na izborima osvojila najviše glasova.

"Predsjednik je upravo odlučio da zvanično opovrgne rezultat parlamentarnih izbora koje je sam sazvao. Premijer nije izabran iz redova Novog narodnog fronta, koji je osvojio najviše izbornih glasova, što znači da su francuskom narodu izbori ukradeni", rekao je Melanšon.

Liderka desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, saopštila je da njena stranka neće biti dio nove Barnijeove vlade.

Dodala je da će sačekati da vide kakva će biti Barnijeova opšta politika u smislu kompromisa koji će biti neophodni kad je o budžetu riječ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније