Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Business Insider ]

05. 09. 2024. 12:16 >> 12:16
Čitaj mi:

u noćnoj smjeni

Kontrolor letjenja pronađen kako spava na radnom mjestu u Australiji

Kontrolor letjenja koji radi na velikom australijskom aerodromu pronađen je kako spava na kraju noćne smjene, prema istrazi australijskog Biroa za bezbjednost saobraćaja (ATSB).

Radnik se prijavio za smjenu koja je trajala od 22:00 do 6:00, u Brizbejn centru, glavnom centru kontrole letjenja na aerodromu u Brizbejnu, piše Biznis Insajder.

Brizbejn centar prati vazdušni saobraćaj za veći dio sjeverne Australije, a ovaj kontrolor je nadgledao vazdušni saobraćaj u i oko Kernsa, grada oko 1.370 kilometara sjeverno od Brizbejna.

Incident se dogodio 9. decembra 2022. godine, kada je kontrolor jutarnje smjene stigao na posao u 5:15 ujutro i zatekao svog kolegu iz noćne smjene kako spava za konzolom.

Radnik je otkriven kako leži preko dvije stolice sa ćebetom koji ih je prekrivao, navodi se u izvještaju koji je sada objavljen.

I dalje je nosio slušalice, a bio je uključen skrinsejver za prikaz vazdušne situacije.

U izvještaju se navodi da je zgrada centra Brizbejn noću hladnija i da se smatra normalnom praksom da se ćebad koriste tokom noćnih smjena.

U izvještaju ATSB-a on je opravdan jer je radio više noćnih smjena u kratkom vremenskom periodu, a kao problem se navodi i neefikasan sistem upravljanja rizikom.

Rečeno je da radnik ima 10 godina iskustva kao kontrolor i da je na trenutnoj poziciji tri godine. Međutim, zbog promjena u rasporedu u poslednjem trenutku, radio je sedmu noćnu smjenu za devet dana i nije uzeo preporučeni period odmora između smjena.

U vazdušnom prostoru za koji je bio odgovoran kontrolor nije bilo saobraćaja niti redovnih letova, a dežurao je i sistemski supervizor.

ATSB je rekao da će ažurirati svoje bezbjednosne procedure i propise o upravljanju rizikom od umora kao reakciju na incident i da će nastaviti da prati problem.

Aerodrom Brizbejn, gdje se nalazi Brizbejn centar, treći je najprometniji aerodrom u Australiji, sa oko 22,6 miliona putnika godišnje.

U Sjedinjenim Državama, umor je bio sve veći problem za bezbjednost pošto je nedostatak kontrolora letjenja povećao količinu prekovremenog rada onih koji već rade. Izvještava se da su se neki kontrolori okrenuli alkoholu i pilulama za spavanje kako bi se izborili sa svojim napornim rasporedom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније