Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ B92 ]

30. 08. 2024. 22:13 >> 22:13
Čitaj mi:

PATULJASTE PČELE

U Evropi prvi put pronađena kolonija opasnih insekata

U Evropi je prvi put pronađena kolonija invazivne crvene patuljaste pčele, saopštili su naučnici.

Pčele vrste Apis florea porijeklom su iz Azije, a njihovo pojavljivanje na Malti izazvalo je uzbunu među lokalnim pčelarima i zaštitnicima prirode koji se boje razornih posljedica po domaće populacije pčela, prenosi Gardijan.

"Zabrinjavajuće je što je Apis florea pronađena na Malti. One će se vjerovatno takmičiti za polen i nektar s našim domaćim oprašivačima, grupom insekata kojih je već sve manje. Takođe je vrlo vjerovatno da će ove pčele prenositi višestruke bolesti na koje evropske pčele mogu da imaju slabu otpornost", upozorio je profesor biologije na Univerzitetu u Saseksu Dejv Gulson.

Kolonija, sa više od 2.000 odraslih pčela, otkrivena je i identifikovana i kad je potvrđeno da je riječ o vrsti Apis florea, ona je odmah uklonjena i uništena. Međutim, istraživači sumnjaju da je grupa pčela već napustila košnicu kako bi osnovala novu koloniju.

Blizina kolonije luci Birzebuga, glavnom teretnom čvorištu Malte, sugeriše da su pčele možda stigle trgovačkim brodom, navodi britanski list.

Istraživači vjeruju da blage zime na Malti i drugim južnoevropskim zemljama pogoduju opstanku ove invazivne vrste i da bi za samo nekoliko godina ova vrsta mogla da se proširi na druga mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније