Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

30. 08. 2024. 09:32 >> 09:29
Čitaj mi:

Predsjednici Kine i SAD

Bajden i Si će razgovarati telefonom u narednim sedmicama

Predsjednici Kine i SAD Si Đinping i Džozef Bajden, razgovoraće telefonom u sledećih nekoliko nedjelja, saopštila je danas Bijela kuća nakon što se savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u Pekingu.

Vang je zahtijevao od SAD da "prestanu da naoružavaju Tajvan, ali da podrže mirno ujedinjenje Kine", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je Salivan "podvukao važnost održavanja mira i stabilnosti preko Tajvanskog moreuza".

Salivan je planirao da se sastane sa potpredsjednikom kineske Centralne vojne komisije Žang Ioukia. Žang je u prošlosti govorio o odlučnosti Pekinga da preuzme kontrolu nad Tajvanom.

Na međunarodnom pomorskom skupu ranije ove godine Džang je rekao da će Kina uzvratiti upotrebom sile ako njeni interesi budu ugroženi.

On je rekao da teritorijalni suverenitet Kine "ne trpi kršenja i da se njeni suštinski interesi ne mogu osporiti".

"Ne izazivamo nevolje, ali nikada nećemo ni pokleknuti pred provokacijom", kazao je.

Peking je takođe upozorio Vašington da "ne podržava ili ne podstiče Filipine" da krše prava i interese Kine u Južnom kineskom moru.

Bijela kuća je saopštila da je Salivan ponovo potvrdio posvećenost SAD odbrani svojih indo-pacifičkih saveznika i izrazio zabrinutost zbog destabilizujućih akcija Pekinga protiv "zakonitih filipinskih pomorskih operacija" u Južnom kineskom moru.

Salivan i Vang su razgovarali o "sljedećim koracima za smanjenje priliva nedozvoljenih sintetičkih droga" i "nastavku repatrijacije migranata bez dokumenata".

Američka granična patrola u julu je uhapsila 1.851 kineskog imigranta na granici sa Meksikom, što je pad u odnosu na decembarski maksimum od 5.951.

Dvije strane su se takođe složile da održe drugu rundu dijaloga o vještačkoj inteligenciji, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Salivan je izrazio stalnu zabrinutost SAD zbog kineske trgovinske politike i netržišne ekonomske prakse, saopštila je Bijela kuća.

Vang je zahtijevao da SAD "prestanu da potiskuju Kinu u oblastima trgovine, ekonomije i tehnologije", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније