Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

27. 08. 2024. 15:55 >> 15:53
Čitaj mi:

KOMPLEKSNA OPERACIJA U GAZI

Izraelska vojska spasla jednog taoca koga je oteo Hamas

Izraelska vojska javila je danas da je spasila jednog od talaca koje je palestinski Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra.

Kako je saopšteno, vojnici su spasili izraelskog državljanina arapskog porijekla Kaida Farhana Alkadija (52) u kompleksnoj operaciji u južnom dijelu pojasa Gaze.

"Vojska i Šin Bet, izraelska unutrašnja obavještajna služba, spasli su taoca Kaida Farhana Alkadija, starog 52 godine porijeklom iz Rajata, beduinskog sela u Negevskoj pustinji", navodi se u saopštenju.

Dalje je saopšteno da je njega otela teroristička organizacija Hamas i odvela u pojas Gaze 7. oktobra.

Militanti predvođeni Hamasom oteli su oko 250 ljudi u napadu na Izrael 7. oktobra kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i poslije koga je pokrenut izraelski napad na Hamas koji je na vlasti u pojasu Gaze.

U Izraelskoj uzvratnoj ofanzivi poginulo je više od 40.000 Palestinaca prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. U ofanzivi je raseljeno 90 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze, i izazvana su velika razaranja širom te teritorije pod opsadom.

Hamas i dalje drži oko 110 talaca, od kojih je, vjeruje se, jedna trećina mrtva. Većina ostalih oslobođena je u razmjeni za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima tokom primirja u novembru.

Izrael je spasao ukupno osam talaca, uključujući dvoje u operacijama u kojima su poginule desetine Palestinaca. Hamas kaže da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i neuspjelim pokušajima spasavanja.

SAD, Egipat i Katar mjesecima pokušavaju da pregovorima dođu do sporazuma prema kome bi bili oslobođeni preostali taoci u zamjenu za trajno primirje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočen je sa intenzivnim kritikama porodica talaca i većine izraelske javnosti zato što nije još postigao sporazum sa Hamasom da vrati taoce kući.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније