Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ RTS ]

15. 08. 2024. 21:38 >> 21:39
Čitaj mi:

na "Sjevernom toku"

Rastu tenzije između Njemačke, Poljske i Ukrajine zbog istrage o eksplozijama

U sezoni punjenja skladišta, cijena gasa u Evropi raste zbog intenziviranja sukoba Ukrajine i Rusije. Rastu i tenzije na relaciji Njemačka, Poljska, Ukrajina i to zbog istrage o eksplozijama na gasovodima "Sjeverni tok 1 i 2" prije dvije godine. Poljsko tužilaštvo je potvrdilo da je dobilo nalog za hapšenje osumnjičenog koji su izdale njemačke vlasti za sabotažu na tim gasovodima.

Njemačka policija vjeruje da je muškarac koji je živio u Poljskoj, bio u timu ronilaca koji su postavili eksplozive na cijevi gasovoda "Sjeverni tok 1 i 2" koje spajaju Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora.

Iz poljskog tužilaštva su potvrdili - osumnjičenog nisu našli u mjestu prebivališta jer je još početkom jula otišao u Ukrajinu.

"Čudno nam je da je njemačka strana tragala za osobom, ali planirano hapšenje nije najavljeno i registrovano u šengenskom sistemu. Zbog toga je ova osoba mogla jednostavno da napusti zemlju", rekao je Pjotr Skiba, tužilac iz Varšave.

Njemački mediji navode da policija zbog eksplozija na "Sjevernom toku" traga i za još dvoje ukrajinskih instruktora ronjenja, ali za njima još nije izdala naloge za hapšenje. Kijev negira umiješanost u sabotaže.

"Ukrajina nema nikakve veze sa eksplozijama Sjevernog toka. Takav čin se može izvesti samo uz velike tehničke i finansijske resurse. A ko je sve to posedovao u vrijeme bombardovanja? Samo Rusija", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak za Rojters.

I dok Rusija ocijenjuje da Zapad, novim tvrdnjama o eksplozijama na Sjevernom toku samo skida odgovornost sa sebe, Njemačka nastavlja istragu.

"Jedno je da je osumnjičeni ukrajinski državljanin, ali to nije ništa iz čega bih izvlačio zaključke u vezi sa učešćem država, to svakako treba istražiti. Međutim, imamo prve uspjehe u istrazi", rekao je Ralf Štegner, poslanik SPD-a.

Pored Njemačke, nezavisnu istragu vodile su i Švedska i Danska, ali su prošle godine saopštile da zbog nedostatka dokaza "slučaj sabotaža na Sjevenom toku" - zatvaraju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније