Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

12. 08. 2024. 18:40 >> 18:41
Čitaj mi:

Galant Ostinu

"Iran se priprema za vojni napad širokih razmjera na Izrael

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je svom američkom kolegi Lojdu Ostinu da se Iran priprema za vojni napad širokih razmjera na Izrael, prenio je portal Aksios, dok je iz izraelskog ministarstva danas potvrđeno da su dvojica zvaničnika razgovarala.

Kako je navedeno iz tog ministarstva, Galant i Ostin su razmotrili operativnu i stratešku koordinaciju, kao i spremnost izraelske vojske pred prijetnjama Irana, prenosi Rojters.

U međuvremenu, Ostin je naredio raspoređivanje podmornice sa navođenim raketama na područje Bliskog istoka. Američka vojska je već ranije saopštila da će razmjestiti dodatne avione lovce i borbene brodove kako bi pojačala izraelsku odbranu.

Lokalne novinske agencije u petak su citirale izjavu zamjenika komandanta Iranske revolucionarne garde da je Iran spreman da izvrši naređenje vrhovnog komandanta Ajatolaha Ali Hamneija da "strogo kazni" Izrael zbog ubistva lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka: Iran će snositi odgovornost u slučaju napada na Izrael

Iran će "snositi odgovornost" za svaki udar protiv Izraela ''koji bi doveo do eskalacije napetosti u regionu'' i koji bi ugrozio mogućnosti da se postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, poručeno je u zajedničkom saopštenju Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Britanski premijer Kir Starmer, francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc pozvali su Iran ''i njegove satelite'' da se uzdrže od napada, dodajući da se slažu sa zemljama posrednicama, odnosno SAD, Egiptom i Katarom, da ne smije biti više odlaganja u pregovorima između Hamasa i Izraela, prenosi Politiko.

Prethodno je portal Aksios prenio da izraelske bezbjednosne službe smatraju da bi do napada Irana na tu zemlju moglo doći u narednim danima.

Iran je upozorio da će u znak odmazde napasti Izrael nakon što je u Teheranu ubijen lider Hamasa Ismael Hanije, za šta Izrael nije preuzeo odgovornost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније