Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

09. 08. 2024. 10:06 >> 10:06
Čitaj mi:

evakuisana četiri sela

Ukrajina nastavlja upad u Rusiju, napala dronovima

Ukrajinska vojska nastavila je danas upad u rusku Kursku obalst i tokom noći izvela ogroman broj napada dronovima na druge ruske oblasti, među kojima i Lipecku gotovo 300 kilometara od granice, gdje je izbio požar u vojnoj bazi.

Guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov proglasio je vanredno stanje zbog "ogromnog napada" ukrajinskim dronovima u kojem ranjeno šest osoba povrijeđeno i oštećena elektro-centrala.

Pošto je prvo pozvao građane da ignorišu pozive na društvenim mrežama da napuste Lipeck tvrdeći da to "širi neprijatelj da bi sijao paniku", Artamonov je na kraju naredio evakuaciju četiri sela.

Ruske agencije Tass i Ria Novosti, pozivajući se na regionalne vlasti, javile su da je izbio požar u vazduhoplovnoj bazi u Lipeckoj oblasti, ne navodeći uzrok.

Rusko Ministarstvo odbrane javilo je da su ruske snage tokom noći oborile 75 ukrajinskih dronova - 26 u Belgorodskoj oblasti, 19 u oblasti Lipeck, sedam u Kurskoj oblasti, pet u oblasti Brijansk, četiri u oblasti Voronjež, jedan u Orjolu, pet na pripojenom Krimskom poluostrvu i osam iznad Crnog mora.

"Pored toga, pet brodova bez posade upućenih ka Krimskom poluostrvu je uništeno" u Crnom moru, dodalo je Ministarstvo u saopštenju.

Ukrajina od utorka izvodi iznenadnu ofanzivu na rusku pograničnu Kursku oblasi.

Više od hiljadu ukrajinskih vojnika sa desetak tenkova i dvadesetak oklopnih vozila u utorak je prodrlo u tu oblast, prema ruskom Generalštabu koji je saopštio da je sve učinio da ih odbije.

Ipak izgleda da je taj kontingent zauzeo teren iznenadivši ruske snage, a Kijev gotovo ništa ne govori o toj operaciji.

"Rusija je donijela rat u našu zemlju i treba da osjeti njegove posljedice", rekao je sinoć novinarima ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bez direktnog pominjanja tog upada.

Njegov savjetnik Mihailo Podoljak je takođe potvrdio da je ta iznenadna ofanziva posljedica ruske "agresije" u Ukrajini, ali nije upad jasno pripisao ukrajinskim snagama.

"Sada veliki dio međunarodne zajednice smatra Rusiju legitimnom metom za operacije bilo kojeg tipa bilo koje vojske", dodao je on.

Više zapadnih zemalja je Ukrajini zabranilo da koristi oružje koje joj daju za napade na teritoriju Rusije.

Podoljak je rekao na ukrajinskoj televiziji da bi se dobilo nešto od Moskve za "pregovaračkim stolom" sukob ne treba da prati "scenario" koji su postavili Rusi.

SAD, glavna država koja podržava Ukrajinu, juče je ponovila da čvrsto podržava napore Ukrajine da se brani od ruske agresije, bez komentarisanja situacije u Rusiji.

Po Institutu za istraživanje rata (ISW) baziranom u SAD, ukrajinske trupe su prodrle do 35 kilometara unutar ruske teritorije.

Po više analitičara, ukrajinski vojnici stigli su do Suđe, ruskog mjesta sa oko 5.500 stanovnika desetak kilometara od granice, gdje je centar za distribuciju gasa iz kojeg se druge zemlje Evrope snabdijevaju preko Ukrajine.

Stanovnici evakuisani iz tog grada govore o teškoj situaciji, kaže ruska služba koja se stara o njima.

U srijedu je predsjednik Rusije Vladimir Putin, vidno ljut, na ruskoj televiziji osudio "provokaciju velikih razmjera" i rekao da snage Ukrajine bezobzirno gađaju civilne zgrade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније