Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ BETA ]

08. 08. 2024. 22:19 >> 22:19
Čitaj mi:

stav Bezalela Smotriča

Zapad osudio izjavu da bi izgladnjavanje Palestinaca u Gazi moglo biti opravdano

Zapadni saveznici osudili su izjavu krajnje desničarskog ministra finansija Izraela Bezalela Smotriča da bi izgladnjavanje Palestinaca u Pojasu Gaze "moglo biti pravedno i moralno" dok ne budu pušteni taoci zarobljeni u prošlogodišnjem napadu Hamasa na Izrael.

"U današnjem svijetu niko nam neće dozvoliti da izgladnjujemo dva miliona ljudi, iako bi to moglo biti pravedno i moralno dok oni ne vrate taoce", rekao je Smotrič u ponedjeljak na konferenciji podrške jevrejskim naseljima.

Smotrič, ključni partner premijera Benjamina Netanjahua, podržava ponovnu okupaciju Gaze, obnovu jevrejskih naselja uklonjenih 2005. godine i „dobrovoljnu migraciju“ velikog broja Palestinaca sa te teritorije.

Evropska unija je u srijedu osudila njegove izjave, ukazavši da je „namjerno izgladnjavanje civila ratni zločin“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj nazvao je izjavu Smotriča „više nego sramnom“, rekavši da „još jednom pokazuje Smotričev prezir prema međunarodnom pravu i osnovnim principima čovječnosti“.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami je napisao na Iksu da „ne može biti opravdanja za reči ministra Smotriča. Očekujemo da ih izraelska vlada povuče i osudi“.

Ambasador Njemačke u Izraelu Štefen Zibert je rekao da je smotričova izjava neprihvatljiva i užasna.

"Princip međunarodnog prava i humanosti je da se zaštite civili u ratu i da im se omogući pristup vodi i hrani" dodao je on.

Rat koji je u toku, izazvan u oktobru prošle godine Hamasovim napadom na jug Izraela, gurnuo je Gazu u humanitarnu katastrofu. Ogromna većina njenog stanovništva je preseljavana unutar te teritorije, a stotine hiljada žive u šatorima.

Humanitarne organizacije kažu da je Gaza u „visokom riziku“ od gladi i da je isporuka hrane i druge pomoći ometena izraelskim ograničenjima, borbama i narušavanjem reda i zakona.

Izrael tvrdi da dozvoljava neograničenu humanitarnu pomoć i okrivljuje agencije Ujedinjenih nacija zbog loše dostave.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze koja je i dalje u toku, poginulo je skoro 40.000 Palestinaca, po Ministarstvu zdravlja Gaze, a razaranje je ogromno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније