Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Tanjug/n1 ]

08. 08. 2024. 16:32 >> 16:35
Čitaj mi:

julija navaljna

"Osjećam i radost i gorčinu, Aleksej je trebalo da bude dio razmjene"

Julija Navaljna, supruga preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavila je da osjeća "i radost i gorčinu" zbog razmjene zatvorenika između Rusije i SAD, u kojoj su oslobođeni ruski disidenati. Ona je kazala da je i njen suprug trebalo da bude dio te razmjene, koja se dogodila prošle nedjelje, skoro šest mjeseci pošto je Aleksej umro u kaznenoj koloniji u Sibiru.

„Dugo nisam osjetila takvo olakšanje i sreću. Ali istovremeno sam se osjećala veoma ogorčeno“, rekla je Navaljna, prenosi Rojters.

Pristalice Navaljnog rekle su ubrzo pošto je preminuo 16. februara da je trebalo da bude dio razmjene za Vadima Krasikova, pripadnika ruske službe bezbjednosti FSB koji je u Njemačkoj služio doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva bivšeg čečenskog borca.

„Tada su mnogi mislili da je to nemoguće, da smo izmislili. Ali sada je krajnje očigledno. Putin je zaista pristao da se odrekne političkih zatvorenika u zamjenu za špijune i ubice, i to se dogodilo. Ali ne i za Alekseja“, rekla je Navaljna.

Takođe je navela najmanje 15 zatvorenika koji su još uvijek u zatvoru u Rusiji, uključujući Navaljnijevog televizijskog tehničara Daniela Kolodnija, zatim tri advokata Navaljnog, i druge političare, aktiviste i novinare.

Navaljna je rekla da će biti potrebno uložiti velike napore za oslobađenje ostalih zatvorenika, ali da je prošlonedeljna razmjena pružila nadu.

„Prije samo nedjelju dana bili su u zatvoru, zaključani iza gvozdenih vrata… Danas su slobodni ljudi“, rekla je ona.

Razmjena 26 zatvorenika iz Rusije, Bjelorusije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Poljske, Slovenije i Norveške izvršena je 1. avgusta u Ankari, a akciju je koordinirala Turska. Među razmjenjenim zatvorenicima su i novinar Volstrit džurnala Evan Gerškovič i američki marinac Pol Vilan, koji su bili u zatvoru u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније