Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

07. 08. 2024. 21:56 >> 21:56
Čitaj mi:

SZO

Gaza dobija vakcine protiv dječje paralize

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je planove da pošalje 1,2 miliona vakcina protiv poliomijelitisa (dječje paralize) u Gazu, nakon što je taj virus otkriven u otpadnim vodama.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus naveo je da su u planu dva kruga vakcinacije za 600.000 djece mlađe od osam godina, a prvi bi trebalo da počne 17. avgusta, prenosi BBC.

Biće ogromni logistički izazov da se obezbijedi 1,2 miliona doza vakcine i da one budu uspješno raspoređene, rekla je zvaničnica SZO Andrea King, dodavši da se vakcine od trenutka kada se proizvedu do davanja moraju skladištiti na određenoj temperaturi, što predstavlja veliki izazov s obzirom na ratne operacije u Gazi.

Zbog toga je SZO pozvala na prekid vatre i zatražila „apsolutnu slobodu kretanja“ tokom sprovođenja programa vakcinacije, a saopšteno je da je u procesu dobijanja neophodnih odobrenja za ulazak u Gazu.

Izrael je do sada odbacio sve pozive na prekid vatre iz humanitarnih razloga, a u julu je svojim vojnicima počeo da daje vakcinu protiv poliomijelitisa.

Testiranje koje je SZO sprovela prošlog mjeseca pokazalo je da je u uzorcima otpadne vode uzetim u dvije oblasti Gaze pronađen virus poliomijelitisa.

Genetska priroda uzoraka ukazuje da oni kruže Gazom „već neko vrijeme, možda i od septembra prošle godine“, rekao je specijalista SZO za dječju paralizu Hamed Džafari.

Stope imunizacije u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj 2022. godine bila je čak 99 odsto, ali je, prema posljednjim podacima, prošle godine pala na 89 procenata, a sada je sigurno znato manja.

Situacija je dodatno pogoršana s obziron na to da je čak 70 odsto kanalizacionih pumpi u Gazi uništeno, a više ne radi nijedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, zbog čega je to područje „savršeno leglo“ za širenje bolesti, ukazali su iz SZO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније