Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

06. 08. 2024. 15:45 >> 22:45
Čitaj mi:

očekuju se novi izbori

Predsjednik Bangladeša raspustio parlament, formira se prelazna vlada

Predsjednik Bangladeša danas je raspustio parlament otvarajući put za nove izbore kojima će se omogućiti zamjena dugogodišnje premijerke koja je podnijela ostavku i pobjegla iz zemlje, poslije više nedjelja nasilnih protesta.

Kancelarija predsjednika Mohameda Šahabudina objavila je ovu odluku danas popodne po lokalnom vremenu.

Predsjednik je takođe naredio da se opozicioni vođa Kaled Zia oslobodi iz kućnog pritvora. Zia, dugogodišnji rival svrgnute premijerke Šeik Hasine osuđen je po optužbama za korupciju pod Hasininom vlašću 2018. godine.

Ulice Dake danas su izgledale mirnije, bez prijava o novom nasilju, dok su se razdragani demonstranti okupili ispred rezidencije svrgnute premijerke. Vojnici čuvaju zgradu gdje su juče demonstranti upali i odnosili razne stvari od namještaja do slika, saksija i kokošaka.

Koordinatori studentskih demonstracija u Bangladešu objavili su danas video snimak na Fejsbuku u kome su saopštili da neće prihvatiti vojnu vlast i pozivaju da se formira nova prelazna vlada, na čelu sa dobitnikom Nobelove nagrade za mir Muhamedom Junisom.

Junis (84) poznat je po tome što je izvukao milione ljudi iz siromaštva zahvaljujući svojoj pionirskoj banci sa mikrokreditima. I njega je sud u Bangladešu optužio za pronevjeru. On negira optužbe, a njegove pristalice kažu da je slučaj protiv njega politički motivisan.

Junis je trenutno u Evropi. Jedan od njegovih bliskih saradnika rekao je sinoć da on nije dobio nikakav predlog od vojske da bude na čelu prelazne vlade.

Predsjednik države (koji ima ceremonijalna ovlašćenja) i šef vojske juče su objaviili da će uskoro biti formirana nova prelazna vlada koja će voditi zemlju do novih izbora.

Šef vojske general Waker-uz-Zaman rekao je juče da on privremeno preuzima kontrolu nad državom, dok su vojnici pokušavali da zaustave nemire. On je juče objavio da je premijerka Šeik Hasina (76), koja je na vlasti od 2009. godine podnijela ostavku kao i da će uskoro biti formirana nova prelazna vlada.

Ukupno je poginulo 366 osoba od početka demonstracija u julu, prema bilansu koji je agencija Frans pres ustanovila na osnovu izvještaja policije, zvaničnih i bolničkih izvještaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније