Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ klix.ba ]

04. 08. 2024. 07:51 >> 07:51

Nasilje eskaliralo

Na protestima u Velikoj Britaniji uhapšeno 90 osoba

Više od 90 ljudi je uhapšeno nakon što su jučerašnji protesti krajnje desnice prerasli u nerede u gradovima širom Velike Britanije.

Pljačkane su prodavnice, a policajci su napadnuti u oblastima uključujući Hul, Liverpul, Bristol, Mančester, Blekpul i Belfast.

Međutim, kako javlja BBC, bitno je naglasiti da nisu svi protesti bili nasilni.

U Liverpuu su na policiju bacane cigle, flaše i baklja, jedan policajac je pogođen u glavu stolicom, a drugi je udaren nogom i oboren s motora.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se preko puta stanice Lajm Strit u Liverpulu u vrijeme ručka, pozivajući na jedinstvo i toleranciju, skandirajući "izbjeglice su dobrodošle".

Oni su marširali do gradske obale kako bi se suprotstavili okupljenim demonstrantima koji su uzvikivali islamofobične parole.

Biblioteka je zapaljena u dijelu grada Volton, a okupljeni su pokušali spriječiti vatrogasce da je ugase, saopštila je policija.

Provaljene su prodavnice i zapaljeno je nekoliko kanti za otpatke.

Rečeno je da su uhapšene 23 osobe.

"Neredu, nasilju i razaranju nije mjesto ovdje u Mersejsajdu, a ponajmanje nakon tragičnih događaja koji su se dogodili u Sautportu u ponedjeljak", rekla je pomoćnica glavnog policajca Dženi Sims.

Juče je ministar unutrašnjih poslova takođe upozorio da će se svako ko se bavi "neprihvatljivim neredom" suočiti sa zatvorom i zabranom putovanja, između ostalih kazni, dodajući da je stavljeno na raspolaganje dovoljno zatvorskih mjesta.

U Hulu su demonstranti razbili prozor na hotelu u kojem se nalaze azilanti.

BBC je identifikovao najmanje 30 protesta koje planiraju ekstremno desničarski aktivisti širom Velike Britanije tokom vikenda, uključujući i novi protest u Sautportu.

Dodatnih 70 tužilaca je u pripravnosti ovog vikenda da optuže osobe uhapšene u vezi sa nasilnim neredima.

Do demonstracija je, podsjetimo, došlo nakon što je 17-godišnji Aksel Rudakubana ubio tri djevojčice u Sautportu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније