Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

02. 08. 2024. 11:20 >> 11:20
Čitaj mi:

stotine uhapšenih

Velike demonstracije u Nigeriji: Poginulo 13 osoba

Najmanje 13 demonstranata je poginulo prošle noći na velikim demonstracija u Nigeriji povodom ekonomske krize u toj zemlji, saopštila je danas jedna nevladina organizacija.

Vlasti su potvrdile da su četiri osobe poginule u eksploziji bombe, a stotine su uhapšene na protestima zbog kojih je pokrenut policijski čas u nekoliko država.

Direktor Amnesti internešenela u Nigeriji Isa Sanusi rekao je u intervjuu da je nezavisno provjerio smrti koje su prijavili svjedoci, porodice žrtava i advokati.

Više od 300 demonstranata je uhapšeno i uveden je policijski čas u sjevernim državama Kano i Katsina nakon pljačke vladine i javne imovine, saopštila je nigerijska policija. Poginuo je i jedan policajac, a nekoliko ih je povrijeđeno.

Protesti su uglavnom bili zbog nestašice hrane i navodnog lošeg upravljanja u zemlji. Javni zvaničnici Nigerije, koji se često optužuju za korupciju, su među najbolje plaćenim u Africi, što je oštar kontrast u zemlji koja ima neke od najsiromašnijih i najgladnijih ljudi na svijetu, uprkos tome što je jedan od najvećih proizvođača nafte na kontinentu.

Noseći transparente, zvona i zeleno-bijelu zastavu Nigerije, demonstranti su pjevali pjesme dok su navodili svoje zahtjeve, uključujući vraćanje subvencija za gas i struju čije je ukidanje kao dio smjelih reformi vlade za rast ekonomije imalo poguban efekat po cijenu skoro svega ostalog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније