Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

25. 07. 2024. 09:04 >> 10:00
Čitaj mi:

poslije prekida zbog akcije ekoloških aktivista

Uspostavljen saobraćaj na frankfurtskom aerodromu

Saobraćaj na Frankfurtskom aerodromu djelimično je uspostavljen dva sata poslije prekida svih polijetanja i slijetanja zbog upada ekoloških aktivista, rekao je njegov portparol.

Prva pista za slijetanje najvećeg njemačkog aerodroma je ponovo otvorena u 7.02, rekao je portaprol aerodroma i dodao da je i jedna pista za polijetanje otvorena ubrzo posle toga.

Vazdušni saobraćaj prekinut je jutros na Frankfurtskom aerodromu poslije upada ekoloških aktivista, koji su se „zalijepili“ za asfalt, što je dovelo do intervencije policajaca, objavili su ranije policija i aerodromska uprava.

„Činimo sve što možemo da evakuišemo ekološke aktiviste sa piste“, rekao je za Frans pres policijski izvor.

Sva polijetanja i slijetanja aviona prekinuta su na aerodromu u Frankfurtu, saopštila je prethodno jutros aerodromska uprava na internet stranici.

Letovi za Frankfurt preusmjereni su na druge aerodrome.

Policija nije mogla da kaže koliko ekoloških aktivista se nalazi na pisti, niti koliko dugo će trajati njihova intervencija.

Za akciju je odgovornost preuzela grupa Lecte Generasjon, veliki aktivistički pokret u Njemačkoj koji stoji iza više ranijih akcija, kako navode, u ime odbrane klime.

Među njihovim najčešćim i najkontroverznijim akcijama je blokada glavnih puteva i drugih lokacija, lijepljenjem ruku za asfalt.

„Šest demonstranata upotrebilo je priručna kliješta da naprave otvore na ogradi, a stigli su pješke, biciklima i skejtbordima na različite tačke oko aerodromskih pista“, saopštila je ta grupa.

Akcija se sprovodi da bi se od njemačke vlade zatražilo da učestvuje u izradi i potpisivanju obavezujućeg međunarodnog sporazuma koji određuje da se na globalnom nivou odustane od upotrebe nafte, gasa i uglja do 2030. godine, navela je ta grupa.

Ona je ukazala da je akcija organizovana u okviru zajedničke međunarodne kampanje sa drugim organizacijama.

Juče je više ekoloških organizacija sprovelo akcije na nekoliko evropskih aerodroma uključujući londonski Hitrou, koji je najveći u Evropi, kao i aerodrom u Kelnu, u Njemačkoj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније