Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

21. 07. 2024. 13:15 >> 13:17

ERDOGAN

Turska spremna da izgradi vojnu bazu na Kipru, ako bude potrebno

Turska je spremna da izgradi vojnu bazu na sjeveru Kipra "ukoliko je potrebno", rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenijela je zvanična novinska agencija Anadolija.

„Ukoliko je potrebno možemo da izgradimo bazu i pomorske strukture na sjeveru. I mi imamo more“, rekao je turski predsjednik u avionu na povratku sa Kipra gdje je juče prisustvovao ceremonijama obilježavanja 50 godišnjice od intervencije turske vojske. On je optužio Grčku da hoče da formira takvu bazu na tom podijeljenom mediteranskom ostrvu.

„Mi na ostrvu gradimo zgradu predsjedništva (samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar) i zgradu parlamenta. Oni grade vojnu bazu, a mi gradimo političku bazu,“ rekao je Erdogan.

Na sjevernom dijelu Kipra je 1983. proglašena Turska Republika Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Turska.

Turski šef države ponovo je isključio svaku mogućnost nastavka međunarodnih pregovora o budućnosti Kipra, smatrajući da je jedino moguće direktno pregovaranje sa kiparskim Grcima, na jednakoj osnovi.

„Iskreno ne mislimo da je moguće pokrenuti novi proces pregovora bez uspostavljanja jednačine po kojoj dvije strane sjednu za sto kao jednake i napuste ga kao jednake“, rekao je Erdogan.

Kiparsko ostrvo podijeljeno je od kada je Turska 20. jula 1974. zauzela sjeverni dio ostrva, kao odgovor na državni udar nacionalističkih kiparskih Grka koji su željeli da ga pripoje udaljenoj Grčkoj.

Republika Kipar, jedina međunarodno priznata, vrši vlast samo na južnom dijelu ostrva podijeljenom tampon zonom koja je pod kontrolom UN, od sjevernog dijela Turske Republike Sjeverni Kipar, samoproklamovane i priznate samo od Ankare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније