Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

21. 07. 2024. 08:28 >> 08:31
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa – 290. dan

IDF oborio raketu lansiranu iz Jemena kao odgovor na bombardovanje luke

Sukob Izraela i Hamasa – 290. dan. IDF je bombardovao lučki jemenski grad Hodejdu, pogodivši skladišta goriva i gradsku elektranu. Huti tvrde da ima više poginulih i najmanje 80 ranjenih. Prvi odgovor iz Jemena - lansirana balistička raketa ka Izraelu. Benjamin Netanjahu akciju opisuje kao odmazdu protiv jemenskih pobunjenika zbog "višemjesečnih napada na Izrael". Hezbolah upozorava da je sada otvorena "nova i opasna faza konfrontacije" na Bliskom istoku.

IDF šalje hiljadu poziva za regrutaciju članova ultraortodoksne jevrejske zajednice

Izraelska vojska (IDF) šalje 1.000 poziva za regrutaciju muškim članovima ultraortodoksne zajednice Jevreja između 18 i 26 godina, u prvom od tri takva talasa u periodu od tri nedelje.

Nacrti poziva za regrutaciju su prva faza u procesu skrininga i evaluacije koji IDF sprovodi za nove regrute, uoči stupanja u vojsku u narednoj godini.

Prošlog mjeseca, Vrhovni sud je presudio da više ne postoji pravni okvir koji dozvoljava državi da se uzdrži od regrutacije članova ultraortoksne jevrejske zajednice u vojnu službu.

Državni tužilac je naredio vladi da odmah započne proces regrutacije za 3.000 takvih muškaraca - što je broj za koji je IDF rekao da je u stanju da procesuira u ovoj, preliminarnoj fazi.

IDF: Oborena raketa iz Jemena koja je išla ka Izraelu

IDF je saopštio da je njen protivraketni odbrambeni sistem "strijela 3" oborio raketu iz Jemena koja je išla ka Izraelu.

Raketa nije prešla na teritoriju Izraela kada je oborena, ali su se sirene za vazdušni napad aktivirale u Eilatu, saopštila je vojska.

Sirene su se oglasile u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu zbog straha od pada gelera.

To je prvi napad Huta otkako je Izrael izveo veliki napad na luku Hodejda u Jemenu.

Izraelska vojska (IDF) nastavlja operacije širom Pojasa Gaze, a najintezivnije borbe tokom prethodnog dana vođene su u području Rafe, Nuseirata i grada Gaze, gdje je poginulo najmanje 30 Palestinaca.

IDF je u subotu izvršio seriju vazdušnih napada na lučki jemenski grad Hodejdu, pod kontrolom Huta, pogodivši skladišta goriva i gradsku elektranu. Navode da je ofanziva sprovedena u znak odmazde zbog "višemjesečnih udara Huta na Izrael".

Jemenski pobunjenici ističu da u Hodejdi ima više poginulih i najmanje 80 ranjenih i najavljuju "efikasan odgovor" na, kako kažu, izraelsku agresiju koja je ujedinila narod u podršci Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu smatra da je raketiranje Jemena "pokazatelj da nema mjesta do kojeg duga ruka Izraela ne može da dođe", dok stabilan Bliski istok znači suprotstavljanje Iranu i njegovim satelitima – Hutima, Hamasu i Hezbolahu.

Upravo je Hezbolah događaje iz Libana opisao kao otvaranje nove i opasne faze konfrontacije u cijelom regionu, naglašavajući da je "najnoviji potez cionističkog režima nepromišljen".

Za to vrijeme, američki državni sekretar Entoni Blinken uvjerava javnost u svijetu da su sukobljene strane u Gazi blizu dogovora oko sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca iz palestinske enklave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније