Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

20. 07. 2024. 07:43 >> 07:43
Čitaj mi:

ultradesničarska političarka i bivša poslanica

Preminula ukrajinska političarka na koju je izvršen atentat

Ukrajinska ultradesničarska političarka i bivša poslanica Irina Farion preminula je u bolnici od povreda zadobijenih u atentatu, nakon što je nepoznati napadač pucao na nju ispred kuće u kojoj je živjela, saopštio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij na Telegramu, prenosi Ukrinform.

„Zajednica grada Lavova izražava iskreno saučešće porodici i svima koji su je poznavali i voljeli. Ovo je veoma zastrašujuće“, naveo je gradonačelnik.

Smrt Farion je potvrdila i Natalija Matolinec, načelnica anesteziološke službe Prvog ljekarskog udruženja Lavova.

Prema njenim riječima, uprkos svim pokušajima, ljekari nisu uspjeli da spasu život političarki.

„Primljena je kod nas u kritičnom stanju sa teškom prodornom prostrjelnom ranom u glavu. Urađena je operacija na odjeljenju intenzivne nege, a zatim je prebačena na odjeljenje intenzivne njege na dalje liječenje, međutim, srce pacijentkinje nije moglo da izdrži, u ovoj situaciji, medicina je bila nemoćna“, navela je Matolinec.

Napad na bivšu poslanicu i profesorku ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu klasifikovan je kao pokušaj ubistva, a istraga zločina je u aktivnoj fazi, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Danas oko 19.30 sati po lokalnom vremenu nepoznati muškarac je pucao u Farion, a potom pobjegao sa lica mjesta.

Žrtva je sa prostrjelnom ranom glave prevezena u bolnicu u izuzetno teškom stanju.

Prema pisanju ukrajinskih medija, napadač je bivšu narodnu poslanicu sačekao u blizini kuće, a kada je izašla, pritrčao joj je i pucao.

Farion je radila 30 godina kao profesorka ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu, a krajem prošle godine otpuštena je sa posla nakon izjava u kojima je dovela u pitanje patriotizam pripadnika ukrajinske vojske koji govore ruski jezik i objavljivanja proukrajinskih izjava i privatne imejl adrese studenta na Krimu, što je dovelo do njegovog hapšenja.

„Znate li vi šta je disciplina u vojsci? Ako nema discipline u vojsci, nema ni vojske. To je rulja!“, govorila je Farion, napominjući da „vojnici koji ne govore ukrajinski mogu da se nazivaju Rusima“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније