Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Portal RTCG/agencije [ R.B. ]

14. 07. 2024. 06:27 >> 12:38
5

POKUŠAJ ATENTATA

Tramp ranjen u Pensilvaniji, napadač ubijen i identifikovan

Pripadnici Tajne službe evakuisali su Donalda Trampa sa predizbornog skupa u gradiću Batler u Pensilvaniji, nakon što se iz mase čulo nekoliko hitaca iz vatrenog oružja. Tramp, kojem su se oko uva i na licu vidjeli tragovi krvi, je na kućnom liječenju nakon ukazane pomoći u bolnici. Napadač je ubijen, a još dvije osobe su ranjene. FBI je okarakterisao pucnjavu kao atentat na Trampa i saopštio identitet atentatora – u pitanju je 20-godišnji Tomas Metju Kruks iz Betel Parka u Pensilvaniji. Istraga je u toku.

PRATITE UŽIVO INFORMACIJE U VEZI SA PUCNJAVOM

12:14

Fico: Slučaj prekopiran iz Slovačke

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je i sam ranjen u atentatu u maju ove godine, ocenio je povodom pokušaja ubistva bivšeg predshednika SAD Donalda Trampa da Trampovi protivnici huškaju društvo sve dok neko ne uzme oružje u ruke.

„Ovaj događaj je kao prekopiran slučaj onoga što se dogodilo u Slovačkoj. Trampovi politički protivnici pokušavali su da ga izoluju, a kada im to nije pošlo za rukom, huškali su društvo dok se neki jadnik nije latio oružja“, objavio je na svom Fejsbuk nalogu slovački premijer Robert Fico.

Prema njegovim riječima „sada, nakon svega, bićemo svhedoci poruka o potrebi pomirenja, smirenja i praštanja“.

Опширније

11:50

Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka, gdje je napač živio

Federalna uprava za vazduhoplovstvo uvela je privremena ograničenja letova iznad Betel parka, predgrađa Pitsburga, iz “posebnih bezbjednosnih razloga“, navodi se na njenoj veb stranici.

Ograničenje je stupilo na snagu u 02.05 po istočnom vremenu i biće na snazi do 05.00 saopštila je agencija, prenosi CNN

FBI je ranije saopštio da je napadač Tomas Metju Kruks živio u Betel parku.

Опширније

10:01

Pretražuje se porodična kuća atentatora

Ulice Betel Parka koje vode do kuće 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa u predgrađu Pitsburga, mladića osumnjičenog za pokušaj ubistva Donalda Trampa na predizbornom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, trenutno su zatvorene.

Policija, Federalni istražni Biro (FBI) i Tajna služba pretražuju njegovu porodičnu kuću.

Još nije jasno šta je bila motivacija napadača, ali lokalna policija ističe da Tomas Kruks nema kriminalni dosije.

Betel Park je luksuzno prigradsko naselje sa tržnim centrima i prodavnicama organske hrane.

Njegove kompšije ističu da su šokirani napadom i podsjećaju da je u ovom kraju 2018. godine došlo do masovne pucnjave u blizini lokalne sinagoge.

Опширније

09:24

Nakon što je Federalni istražni biro (FBI) identifikovao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao atentatora na Trampa, američki mediji objavljuju nove infromacije o njemu.

Kruks je živio u pregrađu Pitsburga, Betel Parku, oko 90 kilometara južno od mjesta na kojem je organizovan Trampov predizborni skup, piše CNN.

Maturirao je u srednjoj školi "Betel Park" 2022. godine.

Registrovan je kao republikanac, prema podacima iz baze podataka birača u Pensilvaniji i predstojeći novembarski predsjednički izbori bili bi prvi na kojima bi mogao da glasa.

Međutim, zapisnici Savezne izborne komisije ukazuju da je izvjesni Tomas Kruks, sa istim mjestom prebivališta, u januaru 2021. godine donirao 15 dolara odboru za političko djelovanje koji je povezna sa Demokratskom strankom.

Njegov otac, Metju Kruks, rekao je za CNN da pokušava da shvati "šta se dešava", ali da će "sačekati razgovore za nadležnim organima" prije nego što da izjave o svom sinu.

Tomas Metju Kruks nije imao legitimaciju kod sebe, pa su forenzičari provjeravali "njegov DNK", zbog čega je identifikacija trajala duže od predviđenog.

Опширније

08:14

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao atentatora na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa na izbornom skupu u Batleru, u Pensilvaniji.

Опширније

07:57

FBI: Nijesmo odbacili zahtjev za dodatnim mjerama na skupu

Federalni istražni biro (FBI) odbacio je tvrdnje da je odbio zahtjev Trampovog tima za dodatnim bezbjednosnim mjerama, piše CNN, pozivajući se na izvore iz ove agencije.

"Nije bilo nikakvog dodatnog zahtjeva za pojačanim mjerama na Trampovom skupu u Batleru, u Pensilvaniji", navode iz FBI.

Опширније

07:36

Napad na Donalda Trampa, koji je izveo muškarac za kojeg je saopšteno da ga je ubila Tajna služba, prvi je pokušaj da ubistva predsjednika ili predsjedničkog kandidata od napada na Ronalda Regana 1981.

 
 
Опширније

07:29

Jedan očevidac incidenta u Pensilvaniji rekao je za BBC da je vidio čovjeka kako puzi ka krovu sa puškom, otprilike „pet do sedam minuta” prije nego što se Donald Tramp pojavio na mitingu, na kojem je došlo do pucnjave.

 
Опширније

07:18

Tramp sletio u Nju Džerzi, izašao iz aviona

Bivši predsjednik Donald Tramp sletio je u Nju Džerzi i na video snimku se vidi kako izlazi iz aviona, javio je MSNBC.

Prethodno je guverner Pensilvanije Džoš Šapiro izjavio da je Tramp napustio Batler.

"Pod zaštitom američke Tajne službe i uz pomoć državne policije Pensilvanije, bivši predsjednik Tramp je napustio oblast Batlera", naveo je Šapiro u objavi na mreži X .

On se zahvalio svim organima za sprovođenje zakona koji su reagovali, zaštitili bivšeg predsjednika i radili na tome da situaciju stave pod kontrolu.

Опширније

07:08

FBI počeo istragu

Američki FBI saopštio je da se njeni agenti nalaze na mjestu napada na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u Batleru u saveznoj državi Pensilvaniji.

"FBI će nastaviti da radi zajedno sa američkom tajnom službom dok istraga bude napredovala", navodi agencija u saopštenju, prenosi CNN.

Napad na Trampa u kome su poginule najmanje dvije osobe istražuje se kao pokušaj atentata, saopštili su ranije večeras zvaničnici.

Dva zvaničnika su agenciji Asošijeted pres pod uslovom anonimnosti kazali da napadač nije bio učesnik skupa i da su ga ubili agenti američke tajne službe.

Foto: Guliver/AP Photo/Evan Vucci

Опширније

07:01

Bajden razgovarao sa Trampom

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je sa Donaldom Trampom, poslije pokušaja ubistva bivšeg predsjednika SAD na njegovom predizbornom mitingu u Pensilvaniji. Na mreži X je napisa da se moli za Trampa i njegovu porodicu i zahvalio se Tajnoj službi na intervenciji.

"Bajden je takođe razgovarao sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom i gradonačelnikom Batlera Bobom Dandojiem", dodao je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Zbog atentata na Trampa tokom predizbornog skupa u Batleru, predsjednik Bajden će prekinuti TV kampanju i vratiti se u Bijelu kuću.

 

Опширније

06:56

Policija: Ubijeni i dvojica ranjenih su odrasli muškarci

Iz policije je saopšteno da su žrtve u pucnjavi identifikovane, ali detalji još nijesu javno objavljeni.

U pucnjavi, koja se dogodila na mitingu bivšeg predsjednika Donalda Trampa u subotu popodne, jedan učesnik je mrtav, a još dvoje teško povrijeđeno.

Sva trojica su bili odrasli muškarci, rekao je potpukovnik Džordž Bivens iz državne policije Pensilvanije.

"Obavijestili smo jedan broj članova porodice, ali oni nijesu imali priliku da obavijeste širu porodicu“, rekao je on.

Pucnji su bili "rasuti“ i nijesu pogodili samo jedno mjesto u masi, dodao je on, prenosi CNN.

Foto: Guliver/ AP Photo/Evan Vucci

Опширније

06:53

Mediji različito o događaju

Američke vodeće TV stanice kontroverzno izvjštavaju o broju žrtava i poziciji sa koje je pucano na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa tokom predizbornog mitinga u gradu Batleru u Pensilvaniji.

ABC News izvijestio je da je na Trampa najvjerovatnije pucano snajperom sa obližnje visoke zgrade, dok je prvobitno javljeno da je sa tog mjesta zapravo ubijen napadač, snajperskom vatrom specijalnog tima Tajne službe.

BBC objavio je izjavu svjedoka imenovanog kao Greg, koji tvrdi da je vidio čovjeka kako se sa puškom penje na krov zgrade, te da je o tome odmah obavijestio policiju, koja se uputila ka toj zgradi.

"Primijetili smo da se čovjek penje na krov zgrade pored nas, udaljene oko 50 stopa. Imao je pušku, jasno smo ga vidjeli i njega i pušku", rekao je Greg, a prenio BBC.

"Pomislio sam, zašto Tramp govori još uvijek, zašto ga nisu sklonili sa pozornice? Sljedeće što sam čuo bilo je pet hitaca...", ispričao je taj svjedok.

Međutim, ABC News je kasnije izvijestio da je napadač ispalio čak 8 metaka iz puške AR 15, sa krova zgrade koja se nalazila pored mitinga, ali udaljena mnogo više od 50 stopa - oko 200-300 metara.

Razlikuju se i podaci o broju žrtava, mada se svi slažu da je napadač ubijen, a da ima i teško povrijeđenih. Neki izvještaji spominju dva mrtva gledaoca i jednog teško ranjenog.

Trampova povreda se takođe tumači na više načina: on sam tvrdi da je povrijeđen metkom koji mu je probio desno uho, a neki od izvještača sa skupa saopštili su da je metak zapravo pogodio staklenu posudu sa vodom, a da je Tramp ranjen krhotinama razbijenog stakla.

Опширније

06:50

Pogledajte Trampa neposredno nakon pucnjave Foto: Guliver/Gene J. Puskar
Tramp ranjen na mitingu - 2
Tramp ranjen na mitingu - 3
Tramp ranjen na mitingu - 4
Tramp ranjen na mitingu - 5
Tramp ranjen na mitingu - 5
Tramp ranjen na mitingu - 6
Tramp ranjen na mitingu - 7
Tramp ranjen na mitingu - 8
Tramp ranjen na mitingu - 9
Tramp ranjen na mitingu - 10
Tramp ranjen na mitingu - 11
Tramp ranjen na mitingu - 12
Tramp ranjen na mitingu - 13
Tramp ranjen na mitingu - 14
Tramp ranjen na mitingu - 15
Опширније

06:38

Nakon pucnjave, FOTO: Guliver/AP Photo/Gene J. Puskar

Опширније

06:33

Identifikovan napadač

Američki Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je napadača na Donalda Trampa - riječ je o 20-godišnjaku iz Pensilvanije, javio je izvještač CNN-a.

Kako je napisao izvjštač na društvenoj platformi X, FBI još ne objavljuje ime napadača,a Rojters nije mogao da potvrdi saznanja američke TV mreže o osobi koja je pucala na Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Опширније

06:30

Tramp: Nikada se neću predati

Tramp je poslao je mejl svojim pristalicama sa kratkom, ali prkosnom porukom nakon što je povrijeđen tokom pucnjave na njegovom mitingu u subotu uveče u Batleru u Pensilvaniji.

"Ovo je poruka od Donalda Trampa“, stajalo je u kratkom mejlu. "NIKAD SE NEĆU PREDATI!”, prenosi CNN.

Опширније

06:28

FBI: Pucnjava je bila pokušaj atentata na Trampa

FBI je nazvao pucnjavu na mitingu bivšeg predsJednika Donalda Trampa u subotu uveče pokušajem atentata.

"Večeras smo imali ono što zovemo pokušaj ubistva našeg bivšeg predsjednika Donalda Trampa. To je još uvIJek aktivno mjesto zločina“, rekao je Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI-ja u Pitsburgu, govoreći na konferenciji za novinare u Batleru u Pensilvaniji.

On je rekao da vlasti "rade na pokušaju da identifikuju osobu koja je to uradila i sve motive zbog kojih je to učinjeno“, i zamolio javnost da pomognu u informacijama koje bi mogle da pomognu.

FBI je rasporedio istražne agente, timove za reagovanje na dokaze i drugo osoblje iz cijele zemlje, rekao je on, prenosi CNN.

Опширније

02:15

Опширније

01:53

Do incidenta je došlo na Trampovom mitingu u mjestu Batler u Pensilvaniji. Na fotografijama i snimcima sa lica mjesta moglo je da se vidi kako Tramp poseže desnom rukom ka vratu, kao i da ima krv na uvetu i obrazu.

"Predsjednik Tramp se zahvaljuje organima za sprovođenje zakona i onima koji su prvi odgovorili na njihovoj brzoj akciji tokom ovog gnusnog čina“, rekao je portparol Stiven Čung u saopštenju.

"On je dobro i nalazi se na kontroli u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Više detalja će uslijediti.”

Tajna služba je objavila da je primijenila zaštitne mjere i da je "bivši predsjednik bezbjedan“, objavio je portparol te službe na društvenoj mreži X. „Ovo je sada aktivna istraga Tajne službe i dalje informacije će biti objavljene kada budu dostupne".

Televizija CNN je javila da je Tramp povrijeđen, ali nije navela druge detalje. Nije jasno kako je i kakve povrede zadobio.

Опширније

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније