Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1/CNN ]

09. 07. 2024. 19:11 >> 19:11

supruga pokojnog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog

Ruski sud naložio hapšenje Julije Navaljne u odsustvu

Sud u Moskvi naložio je da se Julija Navaljna, supruga pokojnog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, u odsustvu uhapsi, saopštila je njena portparolka Kira Jarmiš, piše CNN.

Basmanski sudski okrug u Moskvi optužio je Navaljnu za „učešće u ekstremističkoj organizaciji“, rekla je Jarmiš u objavi na društvenim medijima, navodi ovaj medij.

Aleksej Navaljni preminuo je, piše CNN, 16. februara u kaznenoj koloniji u Sibiru gdje je služio kaznu od 19 godina nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivista i druge zločine u avgustu.

Već je služio kazne od 11 i po godina u maksimalno obezbjeđenom zatvoru zbog optužbi za prevaru i druge zločine koje je uvek negirao i tvrdio da su politički motivisane, navodi se.

Navaljni je bio najistaknutiji lider opozicije u Rusiji i godinama je kritikovao Putina, izlažući se velikom ličnom riziku, piše ovaj medij. Njegova smrt došla je nekoliko nedjelja prije zakazanih predsjedničkih izbora u zemlji, navodi se, a koje međunarodna zajednica uglavnom vidi kao formalnost koja će Putinu osigurati peti mandat na vlasti.

Navaljnijeva smrt izazvala je tugu i bes širom svijeta, kao i u Rusiji, gdje najmanji akti političkog neslaganja nose velike rizike, piše CNN.

On se vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio liječen nakon što je otrovan nervnim agensom novičokom, sovjetskom supstancom, piše u tekstu. Po dolasku, navodi se, Navaljni je bio brzo uhapšen – na optužbama koje je odbacio kao politički motivisane – i ostatak svog života proveo je u zatvoru.

Njegova supruga, Julija Navaljna, optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina u februaru za odgovornost za njegovu smrt i naznačila da će preuzeti ulogu svog supruga, za „srećnu, lijepu Rusiju“, navodi se.

Navaljnaja je objavila, piše CNN, osmominutni video na društvenim mrežama svog pokojnog supruga, rekavši da je Putin „ubio oca moje djece, Putin je oduzeo najdragocjeniju stvar koja je bila moja najbliža i najvoljenija osoba“.

Ona je rekla da ruske vlasti „kriju“ Navaljnijevu smrt u pokušaju da prikriju uzrok njegove smrti – „lažući jadno“ i čekajući da „tragovi još jednog Putinovog novičoka nestanu“, navodi ovaj medij.

Kremlj je odbacio sve optužbe za učešće u Navaljnijevom smrti, piše CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније