Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 06. 2024. 13:49 >> 14:00
1
Čitaj mi:

EVROPSKA UNIJA

Novi paket sankcija prvi put će pogoditi ruski gasni sektor

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pozdravila postizanje dogovora koji će "dodatno spriječiti pristup Rusije ključnim tehnologijama".

Ambasadori 27 zemalja članica EU odobrili su novi "znatan" paket sankcija protiv Rusije, koja vodi rat protiv Ukrajine, koji će prvi put pogoditi ruski gasni sektor.

"Njime će se Rusija takođe lišiti dodatnih prihoda u sektoru energije", napisala je Fon der Lajen na mreži Iks.

Među mjerama u novom 14. paketu sankcija je zabrana pretovara tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU, prema dokumentu sa sankcijama u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Cilj je da se oteža izvoz ruskog gasa iz Arktika, posebnim brodovima ledolomcima koji isporučuju tečni prirodni gas do evropskih luka, a on se zatim pretovaruje klasičnim brodovima ka azijskom tržištu.

Novim sankcijama se ne smanjuje obim prirodnog gasa isporučenog EU koje su i dalje vrlo zavisne od tih ruskih isporuka, piše Frans pres.

Nove mjere takođe ciljaju da se ograniči pribjegavanje takozvanim "fantomskim" teretnim brodovima da se zaobuđu sankcije EU o izvozu ruske nafte.

Iako je ruski LNG činio samo pet odsto potrošnje gasa u EU 2023. godine, on je obezbijedio oko osam milijardi eura profita za Kremlj, a današnji dogovor će vjerovatno pogoditi samo oko četvrtinu toga, jer ne zabranjuje direktan uvoz u EU, piše Politiko.

Sankcije takođe ciljaju sistem koji obezbjeđuje finansijske transakcije, SPFS koji je Rusija uspostavila poslije isključenja iz međunarodnog finansijskog sistema Svift.

Ovaj paket sankcija, 14. od početka ruske invazije Ukrajini u februaru 2022. godine, bio je tema intenzivnih pregovora nedjeljama, zbog uzdržanosti nekih zemalja članica, prije svega Mađarske i Njemačke.

Da bi poboljšala efikasnost prethodnih sankcija i spriječila da one budu zaobiđene Evropska komisija je predložila da se pojača obaveza evropskih kompanija da prate robu s kojom trguju da spriječe da se na kraju ne nađe u Rusiji preko firmi trećih zemalja.

EU od 2022. nastoji da ograniči mogućnost Rusije da dođe do proizvoda za civilnu upotrebu, kao što su mikroprocesori, ali koji se takođe koriste za proizvodnju oružja.

Više zemalja susjeda Rusije su pod sumnjom da služe kao platforme za reeksport zapadnih proizvoda ka Rusiji.

Ali Njemačka, glavna zemlja izvoznica u Evropi smatra da su te mjere suviše obavezujuće, prenose diplomate. Berlin je na kraju prihvatio kompromis koji je belgijsko predsjedništvo predložilo sinoć, i koji je odobren jutros.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније