Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

19. 06. 2024. 15:14 >> 15:14
Čitaj mi:

Vlada saopštila

Norveška pooštrava kontrolu nad usvajanjem djece iz inostranstva

Norveška je pooštrila kontrolu nad usvajanjem djece iz inostranstva, ali će dozvoliti da se ta praksa nastavi dok sprovodi istragu o zakonitosti i etičnosti ranijih usvajanja, saopštila je danas vlada.

Potez da se omogući nastavak međunarodnih usvajanja je u suprotnosti sa stavom najvišeg regulatornog tijela Norveške, Norveškom službom za zaštitu djece, vladinom agencijom poznatom kao Bufdir, koja je u januaru preporučila pauzu dok se istraga odvija.

Vlada je u decembru osnovala nezavisnu istražnu komisiju, da procijeni da li norveške vlasti imaju dovoljno kontrole nad usvojenjima iz inostranstva i da li je došlo do nezakonitih ili neetičkih okolnosti prilikom usvajanja u Norveškoj. Očekuje se da će komisija završiti istragu krajem 2025.

Istraga je pokrenuta nakon što su mediji u Norveškoj ukazali na navodna nezakonita usvajanja, tvrdeći da su neka djeca na Filipinima prodata i da su im davani lažni izvodi iz matične knjige rođenih.

"Cilj je da se dobiju odgovori o tome da li je i u kojoj mjeri je bilo nezakonitih ili neetičkih situacija u vezi sa usvajanjem u Norveškoj", rekao je norveški ministar za djecu i porodicu Kjersti Tope.

Vlada je saopštila da je primijenila "mjere za smanjenje rizika" za usvojenja iz inostranstva, uključujući zvaničnu reviziju svih dokumenata za svaki slučaj prenijetih od organizacija za usvajanje u Bufdiru. Prošle godine, od Bufdira je zahtijevano da revidira sporazume sa više zemalja, kako bi osigurala zakonitost usvajanja iz svake od njih.

Nakon pregleda, raskinuti su sporazumi sa Tajvanom, Tajlandom, Filipinima, Madagaskarom, Češkom, Mađarskom, Južnom Afrikom i Peruom. Samo su ugovori sa Kolumbijom i Bugarskom ostali na snazi, dok je Južna Koreja dobila ograničenu dozvolu, saopštila je norveška vlada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније