Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Tanjug ]

17. 06. 2024. 21:27 >> 21:27

KLINIKA U RUMUNIJI

Pacijentkinji uklonili tumor štitaste žlijezde najveći u Evropi

U privatnoj klinici u Rumuniji, 33-godišnjoj pacijentkinji uklonjen je najveći tumor štitaste žlijezde do sada registrovan u Evropi, prenijeli su danas rumunski mediji.

 Agencija Ađerpres navodi da je tumor bio težak 1.580 grama, a prečnika 36 centimetara.

„Operacija je izvedena na 33-godišnjoj ženskoj pacijentkinji sa gigantskim adenomom štitaste žlijezde. Slučaj je jedinstven jer je uklonjen najveći tumor štitaste žlijezde koji je do sada registrovan u Evropskom registru za endokrinu hirurgiju”, navodi se u saopštenju klinike.

Dodaje se da je zbog kompleksnosti operacije i radi bezbjednosti pacijenta, korišćena napredna medicinska tehnologija intraoperativni neuromonitoring larinksnih nerava, prenosi Tanjug.

„Zbog izuzetno obilne vaskularizacije, gigantske veličine tumora težine 1.580 grama, prečnika 36 centimetara, ovakva intervencija obično traje pet do šest sati. Ali zahvaljujući uređajima za vaskularno zatvaranje i sistemima za neuromonitoring u operacionoj sali, operacija je izvedena za samo dva sata”, navodi se u saopštenju klinike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније