Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

16. 06. 2024. 22:39 >> 22:40
Čitaj mi:

DRUGAČIJI TREND

Uprkos preporukama neke zemlje EU još ne odustaju od "zlatnih viza"

Predviđa se da će se broj zahtjeva za Zlatnu vizu od Amerikanca povećati. Evropu prati drugačiji trend, jer je njihovo ukidanje počelo u mnogim zemljama, ipak neke zemlje ih još uvijek nude. Šta su zlatne vize i u kojim zemljama ih možete dobiti, piše N1 Hrvatska.

Zlatne vize nude mogućnost bogatim ljudima da zaista kupe pravo na boravak u toj zemlji u zamjenu za značajnu investiciju u toj zemlji.

Sticanje prava na život i rad u drugoj zemlji može biti dug i težak proces. Ali to nije uvijek slučaj za one koji imaju novac za trošenje. S obzirom na nesređeno političko i društveno okruženje u SAD posljednjih godina, predviđa se da će se broj zahtjeva za Zlatnu vizu od Amerikanaca povećati.

Ali oni se sada postepeno ukidaju širom Evrope. Portugal je u oktobru, kako se navodi, izmijenio svoje uslove, uklonivši ulaganja u nekretnine kao osnovu za aplikacije za zlatnu vizu u nadi da će smanjiti špekulacije nekretninama.

Holandija je slijedila taj primjer, navodi se, okončavši svoj program zlatnih viza u januaru 2024. Španija je takođe, piše, preduzela akciju ove godine ukidanjem zlatnih viza za one koji ulažu u nekretnine, piše Euronjuz.

Šta je zlatna viza?

Šeme boravka uz investicije, inače poznate kao ‘zlatne vize’, nude ljudima priliku da dobiju boravišnu dozvolu u nekoj zemlji kupovinom kuće ili velikim ulaganjem ili donacijom, piše ovaj medij.

Evropska komisija je 2022. godine pozvala vlade EU da prestanu da prodaju državljanstva investitorima, a poslije rata u Ukrajini, postojala je zabrinutost da bi ove šeme mogle predstavljati bezbjednosni rizik, navodi se u tekstu.

Koje zemlje EU još uvijek nude zlatne vize?

Postoji samo nekoliko zemalja koje još uvijek nude zlatne pasoše u EU. Jedna od tih zemalja je Malta. Ovde se minimalni iznos ulaganja kreće od 690.000 eura i nudi državljanstvo između 12 i 36 mjeseci.

U suprotnosti sa trendom Mađarska je najavila planove da ponovo uvede svoj program zlatnih viza 1. jula 2024. godine, nakon što ga je okončala još 2017. godine.

Italija je još jedna popularna destinacija, po tekstu, za one koji žele da steknu boravak kroz ulaganja. Uvedena 2017. godine, njena zlatna viza daje građanima van EU dvogodišnju boravišnu dozvolu u zamjenu za ulaganje.

Grčka takođe nudi zlatne vize, piše N1 Hrvatska, i ima jednu od najbržih procedura za dobijanje boravišne dozvole. Stranci koji ispunjavaju uslove mogu dobiti dozvolu u roku od 60 dana od podnošenja zahtjeva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније