Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

14. 06. 2024. 16:39 >> 16:39

raste napetost na granici sa Libanom

Izrael nastavlja napade na Gazu

Izraelska vojska nastavila je da napada Pojas Gaze, a najviše centralni dio te palestinske teritorije pod opsadom, u vrijeme kada nema napretka u pregovorima o primirju s ekstremističkim Hamasom i dok raste napetost na sjevernoj granici Izraela sa Libanom, javlja agencija Frans pres.

U bolnici Mučenika Al-Akse u gradu Deir al-Balahu u centralnom dijelu Gaze ljudi su se okupili oko tijela 11-godišnjeg dječaka koji je poginuo u bombardovanju obližnjeg izbjegličkog logora Bureidž.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su danas da vojnici nastavljaju operacije u centralnoj Gazi, gdje su borbeni avioni pogodili grupu ekstremista i „ekstremističku strukturu“ u području Zejtun.

Takođe je rečeno da su artiljerija i avion gađali mjesto odakle su sinoć ispaljeni projektili sa sjevera Gaze na jug Izraela.

Strah od šireg bliskoistočnog sukoba sada je ponovo pojačan jer je libanski Hezbolah, koji ima podršku Irana, ispalio niz raketa i lansirao dronove pune eksploziva na izraelske vojne ciljeve u srijedu i juče.

Frans pres javlja da je Hezbolah saopštio da je to osveta za ubistvo jednog komandira te šiitske ekstremističke oganizacije u izraelskom udaru u utorak.

Sirene su se oglasile jutros na sjeveru Izraela, a policija je objavila napad u području Kirjat Šmone, ali nije bilo izvještaja o žrtvama.

Televizija je kasnije emitovala snimak oštećenih zgrada i automobila i požare na nekoliko lokacija izazvane udarima iz južnog Libana u tom pograničnom području, javio je Rojters.

Hezbolah i izraelska vojska sukobljavaju se gotovo svakodnevno već više od osam mjeseci dok traje rat u Gazi.

Nijedna strana, kako se čini, ne želi širi sukob, ali raste zabrinutost da bi neprestano pojačavanje udara moglo uticati da situacija izmakne kontroli i da postoji opasnost od šireg sukoba u regionu gdje je već bilo direktne razmjene vatre između Izraela i Irana.

Ubistvo visokog komandira Hezbolaha u izraelskom udaru na jug Libana u utorak izazvalo je najžešći simultani raketni i napad dronovima na Izrael od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine.

Desetine hiljada stanovnika je evakuisano iz svojih domova s obje strane granice, a pritisak da se napeta situacija riješi raste, ali diplomatski napori nisu za sada urodili plodom.

Izraelska vojska je rekla da su borbeni avioni i sistemi protiv-vazduhoplovne odbrane presreli 11 od 16 dronova koje je lansirao Hezbolah u protekla 72 sata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније