Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

13. 06. 2024. 07:15 >> 09:16

RAT

UN: Milion ljudi u Gazi suočiće se sa glađu i smrću

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da su izmjene koje zahteva Hamas u predlogu o prekidu vatre male i da će SAD raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi premostili razlike. Hamas negira te navode i optužuje američku administraciju da zajedno sa svojim bliskim saveznikom, Izraelom, teži da izbjegne bilo kakvu posvećenost nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska intenzivirala je napade na grad Gaza, ubijeno je najmanje deset osoba, a na desetine je ranjeno. Time je broj ubijenih od 7. oktobra porastao na 37.202, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Reagovao je i koordinator Ujedinjenih nacija za hitnu pomoć (UNOCHA) Martin Grifits koji je upozorio da će se u Pojasu Gaze do sredine jula više od milion Palestinaca suočiti sa glađu i smrću. Pozvao je lidere G7 da iskoriste svoj uticaj da to zaustave.

U međuvremenu je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan saopštio da su izmene koje zahteva Hamas u predlogu o prekidu vatre male i da će SAD raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi premostili razlike.

Hamas negira te navode. Optužuje američku administraciju da zajedno sa svojim bliskim saveznikom, Izraelom, teži da izbegne bilo kakvu posvećenost nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. U izraelskom vazdušnom napadu na južni Liban ubijen je komandant Hezbolaha. Ta proiranska militantna grupa odgovorila je lansiranjem 160 raketa na sjever Izraela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније