Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

12. 06. 2024. 09:28 >> 09:32
Čitaj mi:

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron: Neću podnijeti ostavku

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da neće podnijeti ostavku, "bez obzira na rezultat" predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora.

Makron je raspisao izbore u nedjelju uveče, kao odgovor na veliku pobjedu krajnje desničarskog Nacionalnog skupa na evropskim izborima.

„Ne piše Nacionalni skup Ustav, niti određuje njegov duh. Institucije su jasno definisane, kao i funkcija predsjednika, bez obzira na rezultat parlamentarnih izbora“, rekao je Makron za Figaro, prenosi Politiko.

On je na taj način demantovao glasine koje su počele da kruže da razmišlja o ostavci, što je ranije danas demantovano i iz Jelisejske palate.

Umjesto toga, Makron je rekao da će se direktno uključiti u predizbornu kampanju i istakao da se ne može pretpostaviti da će rezultat Nacionalnog skupa na evropskim izborima biti ponovljen na parlamentarnim izborima, koji imaju drugačiji sistem glasanja.

„Politika je dinamična. Nikada nisam vjerovao u ankete. Odluka koju sam donio otvara novu eru. Počinje nova kampanja i treba da analiziramo rezultate u svakoj izbornoj jedinici na nedeljnim izborima“, kazao je Makron.

Politička kriza u Francuskoj, uspon krajnje desnice i odluka o raspisivanju vanrednih izbora izazvali su nervozu na tržištima.

Kreditne agencije i stručnjaci upozoravaju da će politička nestabilnost i moguća pobjeda Nacionalnog skupa potkopati napore Francuske da smanji javni dug, koji je na zabrinjavajućem nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније