Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

11. 06. 2024. 22:10 >> 22:13
Čitaj mi:

svjetska banka

Izgledi za svjetski privredni rast povećani na 2,6 odsto za ovu godinu

Svjetska banka podigla je svoju prognozu za svjetski privredni rast procjenjujući da će ove godine iznositi 2,6 odsto, podržana rastom u SAD.

To je više nego 2,4 odsto svjetskog rasta za 2024. godinu koliko je Svjetska banka predviđala u svojoj prethodnoj prognozi u januaru. Ona predviđa da će ove godine privredni rast u svijetu biti kao i 2023. godine, odnosno 2,6 odsto.

Banka je upozorila da je rast i dalje spor u poređenju sa ranijim standardima i da najsiromašnije zemlje imaju teškoće pod težinom velikih dugova i visokih kamatnih stopa i da povećane trgovinske prepreke ugrožavaju prosperitet širom svijeta.

Ratovi u Ukrajini i Gazi vrše dodatni pritisak na regionalne privrede, ocjenjuje Svjetska banka.

Snažniji od očekivanog rast u SAD, najveće svjetske privrede, je učestvovao sa 80 odsto u povećanim izgledima svjetskog rasta Svjetske banke.

Svjetska banka sada predviđa da će američka privreda porasti 2,5 odsto u 2024. godini, isto kao i 2023. godine ali znatno više nego 1,6 odsto koliko je Banka predvidjela u januaru.

Svjetska banka koja je sastavljena od 189 zemalja članica nastoji da smanji siromaštvo i poveća životni standard pružanjem grantova i zajmova po niskim kamatama privredama u razvoju.

Američka privreda je porasla samo 1,3 odsto u periodu od januara do marta, što je najsporiji rast u gotovo dvije godine, i Ahan Kose, zamjenik glavnog ekonomiste Svjetske banke rekao je da je prognoza Banke uzela u obzir usporavanje u prvom kvartalu.

Globalna i posebno američka privreda pokazale su se izuzetno otpornim naspram visokih kamatnih stopa koje je uvela američka centralna banka Fed i druge centralne banke da suzbiju inflaciju koja je počela da skače 2021. godine.

Ipak i poslije revidirane prognoze rasta na gore globalni rast izgleda spor, pola procentnih poena ispod prosjeka 2010-1019. godine.

Inflacija je znatno pala, sa 7,2 odsto u 2022. godini na 4,9 odsto prošle godine i uz prognozu od 3,5 odsto u 2024. godini ali i dalje je iznad granice na kojoj bi centralne banke željele da je vide. To znači da krojači politika centralnih banaka mogu biti oprezni oko smanjivanja kamatnih stopa sa današnjih visokih nivoa.

Taj pristup nosi rizik po sebi odnosno opasnost da bi visoke stope zajmljenja dovele do usporavanja ekonomskog rasta.

"Ima posljedica držanja visokih kamatnih stopa na duži period", rekao je Kose i dodao da to ima za rezultat sporiji rast, i da bi to trebalo izbjeći, jer bi svijet, kako je rekao mogao da bude "zaglavljen u sporoj traci".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније