Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

07. 06. 2024. 12:29 >> 12:29
Čitaj mi:

analiza

Mađarska glavna destinacija za kineske investicije u Evropi

Kineske investicije u Evropi (27 članica EU i Velika Britanija) smanjene su u 2023. na najniži nivo od 2010, na 6,8 milijardi eura, pokazala je nova analiza Rodium grupe i Merkator instituta za kineske studije (MERICS).

U 2022. Kina je u posmatranih 28 zemalja investirala 7,1 milijardu eura, navodi se u analizi "Sve manje investicija, postaju koncentrisanije - kineske direktne strane investicije u Evropi 2023".

Vrijednost kineskih integracija i akvizicija smanjena je za 58 odsto, na samo 1,5 milijardi evra. Tome su doprinele ekonomske teškoće Kine i stroga kontrola kapitala, uz pojačanu kontrolu stranih ulaganja u Evropi.

Istovremeno je udeo grinfild investicija porastao na 78 odsto sa 51 odsto u 2022. čemu su doprinijeli projekti privatnih firmi CATL, AESC i Huaju kobalt (Huayou Cobalt) koje su investirale u fabrike baterija u Mađarskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

Zahvaljujući ulaganjima u električna vozila, Mađarska je postala "top destinacija" za kineske investicije, ističe se u analizi. U 2023. Mađarska je apsorbovala 44 odsto kineskih direktnih stranih investicija u Evropi.

Više od dvije trećine kineskih stranih investicija (69 odsto) završilo je u 2023. u sektoru električnih vozila prema 41 odsto godinu dana ranije i investicije se generalno kreću duž lanca vrijednosti električnih vozila.

Navodi se i da su kineski dobavljači inputa za baterije, kako što su katode i anode, najavili dva grinfild projekta vrijedna po više od milijardu eura za koje se očekuje da počnu 2024.

Kompanija BYD objavila je planove za proizvodnju elektručnih vozila u Mađarskoj do 2026.

Kada je riječ o sektorima zdravstva, robe široke potrošnje i ICT, kineska ulganja u Evropi ostala su relativno stabilna i u periodu 2021-2023. Ti sektori privlačili su, u prosjeku, tri milijarde eura kineskih direktnih stranih ulaganja godišnje.

Najveće interesovanje bilo je za medicinske uređaje koji su pokrivali dve trećine ulaganja u zdravstveni sektor u periodu između 2021. i 2023.

U međuvremenu se geografski i sektorski obim režima skrininga investicija u Evropi širi i EU radi na većoj doslednosti i široj nadležnosti regulativa o skriningu. To znači da će kineske firme koje žele da investiraju u strateške sektore u Evropi moći da očekuju snažnije regulatorne kontrole.

Analitičari na kraju predviđaju da će smanjenje kineskih investicija u Evropi i dalje ublažavati tekuća ulaganja u sektor električnih vozila ali ne očekuju značajniji rast ulaganja.

"Umjesto toga, investicije će vjerovatno ostati na niskom nivou zbog slabe finansijske pozicije kineskih firmi i pojačanog nadzora evropskih vlada. Kineske firme moraju da procjene prilike na tržištu u Evropi i u svjetlu rastućih trgovinskih tenzija EU i Kine", zaključuje se u analizi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније