Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

05. 06. 2024. 09:29 >> 09:29
1
Čitaj mi:

najava ministra spoljnih poslova

Turska želi u BRIKS?

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da Turska želi da postane član BRIKS-a.

"Svakako, željeli bismo da postanemo član BRIKS-a. Vidjećemo kako će biti ove godine", rekao je Fidan u Pekingu, tokom trodnevne posjete Kini, prenosi Saut Čajna Morning Post.

Fidan je dodao da se raduje što će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a koji će biti održan sljedeće nedjelje u Rusiji, u okviru pripreme za oktobarski samit u Kazanju.

Očekuje se, da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske BRIKS-u, navodi Saut Čajna Morning Post.

Fidan smatra da je BRIKS za Tursku "dobra alternativa" Evropskoj uniji, kada je riječ o poboljšanju ekonomskih izgleda Turske.

Ministar je dodao da je jedan od važnih stubova turske spoljne politike formiranje jakih ekonomskih veza u institucionalnom obliku.

"Dakle, morate tražiti druge alternative", naglasio je Fidan.

Turski ministar je napomenuo da je pred BRIKS-om "još dug put", ali da je to važna platforma za saradnju koja nudi dobre mogućnosti.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj pozdravlja interesovanje Turske za BRIKS i da će se o ovoj temi razgovarati na nadolazećem samitu te organizacije u Kazanju, prenosi Komersant.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније