Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

04. 06. 2024. 20:29 >> 20:46
Čitaj mi:

NOVA OGRANIČENJA

Bajden djelimično zabranio dobijanje azila ilegalnim migrantima

Migrantima koji budu uhvaćeni kako ilegalno prelaze granicu sa Meksikom moglo bi biti uskraćeno da zatraže azil i bili bi brzo vraćeni u Meksiko.

To su nova ograničenja koja je najavila administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena, radi uvođenja reda na južnoj granici.

Nove mjere stupaju na snagu odmah, a izuzetak su djeca bez pratnje, ljudi koji se nose sa ozbiljnim zdravstvenim i sigurnosnim pretnjama i žrtve trgovine drogom, rekao je viši zvaničnik novinarima.

Bajden je pooštrio pristup prema graničnoj bezbjednosti, jer se imigracija ispostavila kao glavno pitanje koje zanima Amerikance uoči izbora 5. novembra, na kojima će se Bajden suočiti sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

Nova ograničenja koja se tiču traženja azila nisu trajna, rekao je američki zvaničnik novinarima.

"Aktiviraju se kad se dnevni prosjek hapšenja na granici u jednoj nedelju popne na 2.500 i pauziraju se kad hapšenja padnu ispod 1.500 na dan", kazao je zvaničnik.

Ostaje nejasno kako će se opertivno sprovoditi nove mjere, kako će administracija brzo deportovati migrante iz dalekih zemalja s kojima SAD nema odnose i koliko nemeksičkih migranata bi Meksiko bio voljan da prihvati.

Bajden je preuzeo dužnost 2021. godine obećavši da će poništiti neke Trampove restriktivne imigrantske politike, ali se tada suočio sa rekordnim nivoima dnevnih ilegalnih ulazaka u zemlju.

Tramp je tada kritikovao Bajdena zbog ukidanja nekih njegovih politika i obećao je oštro da djeluje ako bude ponovno izabran.

Nova ograničenja podsećaju na Trampove politike i pozivaju se na isti zakonski članak koji su služio kao podloga Trampovoj zabrani putovanja kojim je blokirao ljude iz nekoliko većinski muslimanskih i drugih zemalja.

Očekuje se da će nova ograničenja izazvati tužbe grupa za zaštitu migrantskih i građanskih prava, koje su kritikovale Bajdena zbog primene Trampovih politika i odbacivanja američkih zakonskih obveza prema tražiocima azila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније