Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

04. 06. 2024. 11:06 >> 11:06
Čitaj mi:

CMG

Kineska sonda ponela prve uzorke tla sa tamne strane Mjeseca

Dio kineske sonde "Čang'e 6" poletio je jutros, noseći prve uzorke prikupljene na tamnoj strani Mjeseca, što je do sada neviđeni podvig u istoriji ljudskog istraživanja Zemljinog prirodnog satelita, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Uzlazni dio sonde ušao je u unaprijed određenu orbitu oko Mjeseca, saopštila je Nacionalna svemirska administracija Kine (CNSA).

Sonda "Čang'e 6", koju čine orbiter, lender, uzlazni dio i povratnik, lansirana je 3. maja.

"Tandem" koji čini lender i uzlazni dio sonde sletio je 2. juna na planiranu lokaciju, u basenu južnog pola Mjeseca.

Letjelica je završila pametni i brzi rad na prikupljanju uzoraka, a uzorci su, kako je planirano, sačuvani u kontejneru unutar uzlaznog dijela sonde, navodi CNSA.

Tokom uzorkovanja i pakovanja, istraživači su sproveli simulirano uzorkovanje u laboratoriji, na osnovu podataka za detekciju koje je poslao relejni satelit "Ćuećijao 2".

To je, kako se dodaje, pružilo važnu podršku donošenju odluka i samoj operaciji u svim karikama misije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније