Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

02. 06. 2024. 18:34 >> 18:34
Čitaj mi:

ministarstvo odbrane

Ruska vojska zauzela malo mjesto u oblasti Donjeck

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su zauzeli malo mjesto u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine gdje je ruska vojska u ofanzivi.

Kako je saopštilo Ministarstvo jedinice iz grupe Centra "uspjele su da oslobode selo Umanskoje u Narodnoj republici Donjeck", kako Rusija naziva tu oblast.

To mjesto koje je imalo manje od 180 stanovnika prije početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru 2022. godine, nalazi se oko 25 kilometra sjeverozapadno od Donjecka, velikog regionalnog centra koji je pod ruskom kontrolom.

Novi ruski ministar odbrane Andrej Belousov juče je pozdravio "napredak ruske vojske u Ukrajini u svim taktičkim pravcima".

Prema njegovim riječima ruske trupe povratile su 880 kvadratnih kilometara od 1. januara 2024. godine.

Ukrajinska vojska kojoj nedostaje municija i ljudstvo ima teškoće na frontu pošto je Rusija pokrenula novu ofanzivu početkom maja oko Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ruske snage takođe nastavljaju da prodiru na istoku, posebno u pravcu Pokrovska, na tridesetak kilometra sjeverozapadno od Umanske.

Kijev se nada da će joj skora isporuka zapadnog oružja, koja se već dugo očekuje, omogućiti da ponovo preuzme inicijativu na frontu, gdje je u defanzivi više mjeseci.

SAD koje su to do sada odbacivale tu ideju, ove nedjelje su dozvolile Ukrajini da koristi američko oružje i na teritoriji Rusije, pod određenim okolnostima, za odbranu oblasti Harkov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније