Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ RSE ]

29. 05. 2024. 21:05 >> 21:01
Čitaj mi:

VLASTI OAVIJESTILE

Eruptirao još jedan vulkan na Islandu, proglašeno vanredno stanje

U blizini islandskog obalskog grada Grindavika eruptirao je još jedan vulkan zbog čega su lokalne vlasti proglasile vanredno stanje.

To je peta vulkanska erupcija u regionu od decembra, piše radio Slobodna Evropa.

Nakon brojnih potresa u istom području i ogromnog pritiska koji se stvorio pod zemljom, poslijepodne je izbila erupcija blizu Sundhnuka, mjesta sjeverno od Grindavika, izvijestila je u srijedu poslijepodne islandska televizija RUV.

Kristin Jonsdotir, geofizičarka iz Islandskog meteorološkog zavoda procijenila je da je pukotina duga više od jednog kilometra.

Vlasti su proglasile vanredno stanje.

Erupcija je izbila nekoliko sati nakon što su vlasti naredile evakuaciju sela Grindavika i Plave lagune, spoljnog termalnog bazena koji je vrlo popularan među turistima.

Tamo je u srijedu ujutro bilo između 700 i 800 posjetilaca.

Grindavik se nalazi na poluostrvu Rejkjanes, oko 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada Islanda Rejkjavika.

Za vrijeme erupcije u januaru lava je progutala tri kuće na sjevernom kraju sela Grindavik, u kojem živi 4000 stanovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније