Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

29. 05. 2024. 16:31 >> 16:32
Čitaj mi:

dobri rezultati privrede

MMF podigao prognozu ekonomskog rasta Kine na pet odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u najnovijoj prognozi podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u ovoj godini sa 4,6 na pet odsto.

MMF je obrazložio tu reviziju dobrim rezultatima kineske privrede u prvom kvartalu i nedavnim mjerama vlade u Pekingu, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, ekonomija Kine će u narednoj godini porasti 4,5 odsto, što znači da je prognoza poboljšana 0,4 odsto u odnosu na prethodna aprilska očekivanja.

Očekuje se da će bazna inflacija u Kini porasti, ali da će ostati niska jer proizvodnja zaostaje za svojim potencijalom, navodi se na sajtu MMF-a.

Prva zamjenica generalnog direktora MMF-a, Gita Gopinat, kazala je da je kineski ekonomski razvoj u posljednjih nekoliko decenija bio izuzetan, vođen tržišno orijentisanim reformama, liberalizacijom trgovine i integracijom u globalne lance snabdijevanja.

"Ova dostignuća su, međutim, praćena neravnotežama i rastom ranjivosti, a pojavile su se i prepreke za rast", kazala je Gopinat.

Ona je pohvalila vlasti u Pekingu za sprovođenje mjera kao što je kreditna podrška za pristupačno stanovanje koje treba da umire situaciju na kineskom tržištu nekretnina, ali je navela da su rizici i fiskalni izazovi u Kini i nadalje prisutni.

"Kina treba da sprovede strukturne reforme sa ciljem jačanja socijalne sigurnosti i liberalizacije sektora usluga kako bi se stvorila nova radna mjesta i podstakao potencijal rasta", zaključila je Gopinat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније