Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

29. 05. 2024. 16:17 >> 16:29
Čitaj mi:

SIJARTO

"Mađarska šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu"

Mađarska je šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, mogućoj upotrebi nuklearnog oružja ili čak uvođenju obaveznog vojnog roka u Evropi, izjavio je u Minsku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao sa svojim bjeloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, Sijarto je rekao da se obje zemlje svakodnevno suočavaju sa „dramatičnim posljedicama“ rata u Ukrajini, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je MTI.

„Mi, Mađari, već smo platili ogromnu cijenu, bez obzira na to što to uopšte nije naš rat. Cilj Mađarske je jasan: želimo da ostanemo podalje od tog rata u susjednoj Ukrajini“, rekao je Sijarto.

On je istakao da nema vojnog rješenja za rat, dodajući da „na bojnom polju postoje samo smrt i razaranja“.

"Sve dok smo u vladi u Mađarskoj, nećemo dozvoliti da nijedan Mađar bude odveden na ukrajinsko-ruski front. Čvrsto protestujemo protiv uvođenja obavezne vojne obaveze u Evropi. Put ka miru počinje prekidom vatre sa mirovnim pregovorima koji slijede“, rekao je Sijarto. 

Sijarto je zamolio Bjelorusiju da „učini sve da osigura da se rat, patnja i besmislena ubistva završe u Ukrajini i da svi ponovo možemo da živimo u miru u regionu“.

"Ponovna pojava blokova u svetu predstavlja ozbiljan dugoročni rizik. To je protiv interesa Mađarske. Želimo da svijet napravi korake ka povezivanju i međunarodnoj saradnji. Mislimo da nam je potrebno što manje sankcija i što više saradnje“, naglasio je Sijarto. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније