Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

27. 05. 2024. 19:27 >> 19:28

NETANJAHU

"U napadu na Rafu napravljena tragična greška"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je došlo do "tragične greške" i da se vodi istraga pošto se Izrael danas suočio sa novom optužbom zbog napada na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 45 Palestinaca, uključujući raseljene ljude u šatorima.

"Uprkos našim najvećim naporima da ne naudimo nevinim civilima prošle noći došlo je do tragične greške. Mi istražujemo incident i doći ćemo do zaključka, jer je to naša politika", rekao je Netanjahu u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Izrael je najavio istragu smrti civila posle napada čiji su cilj bila dva pripadnika Hamasa.

Posle tog napada, jednog od najsmrtonosnijih u ratu, broj poginulih Palestinaca (od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo rat), premašio je 36.000, po podacima ministarstva zdravlja u Gazi.

Izrael je i prije bio suočen sa međunarodnim kritikama zbog rata protiv Hamasa, pa su čak najbliži saveznici te zemlje, uključujuči SAD, izrazili zgražavanje zbog smrti civila.

Izraelski lideri su, međutim, tvrdili da se pridržavaju međunarodnog prava i pored nedavne naredbe najvišeg suda UN da Izrael zaustavi ofanzivu u Rafi i zahtjeva glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda da se podignu optužnice protiv Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, navodi Asošiejted pres.

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da su oko polovine poginulih u najnovijem napadu žene, djeca i starije osobe.

U Rafi, najjužnijem gradu u Gazi na granici s Egiptom, živjelo je više od milion ljudi, oko polovine stanovnika Gaze, raseljenih zbog sukoba u drugim djelovima enklave.

Najviša izraelska pravna zvaničnica rekla je da vlasti ispituju napade i da vojska žali zbog pogibije civila.

Vojni advokat general-majorka Jifat Tmomer Jerušalmi je dodala da se takvi incidenti dešavaju u ratu takvog obima i intenziteta.

Netanjahu je danas uprkos rastućim međunarodnim osudama izraelske ofanzive na Rafu najavio nastavak borbe u Gazi i odbacio optužbe da vlada ne pregovara u dobroj volji za oslobađanje talaca, još uvijek zatočenih u Gazi, prenijeli su izraelski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније