Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 05. 2024. 22:17 >> 22:17
Čitaj mi:

VANREDNO STANJE

Evakuacija turista s Nove Kaledonije, u neredima poginulo sedmoro

Poslije Australijanaca i Novozelanđana, danas je počela i evakuacija francuskih turista iz Nove Kaledonije, arhipelaga u Tihom okeanu, dan poslije pogibije sedme osobe u neredima protiv francuske vlasti koji potresaju taj južnopacifički arhipelag uprkos nedavnoj posjeti predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Turisti su odletjeli vojnim avionima sa aerodroma Magenta u Numei, a međunarodni aerodrom Tontouta koji je zatvoren od 14. maja, neće raditi bar do utorka.

U petak je tužilac Noumee Iv Dupas saopštio da je jednog čovjeka ubio policajac kada je dvojicu policajaca "napala grupa od petnaestak osoba". Policajac je pritvoren, a tužilaštvo je otvorilo istragu o ubistvu sa umišljajem.

Neredi na Novoj Kaledoniji koja ima manje od 300.000 stanovnika, izbili su zbog usvajanja zakona u Parizu koji predviđa proširenje izbornog tijela za pokrajinske izbore u Novoj Kaledoniji, dosad rezervisano za starosjedioce i stanovnike koji su stigli prije 1998. godine, kao i njihove potomke.

Političke snage i stanovnici koji traže okončanje francuske kolonijalne vlasti i nezavisnost Nove Kaledonije, kažu da će ta reforma smanjiti politički značaj starosjedioca i zahtijevaju njeno trajno povlačenje. Autohtoni narod Kanaka predstavlja više od 41 odsto lokalnog stanovništva.

Makron je u četvrtak posjetio Novu Kaledoniju i obećao da reforma "neće proći na silu". Zakon još mora biti odobren na sastanku oba doma parlamenta da bi bio potvrđen.

Tokom intervjua za lokalne medije u petak, Makron je tražio "odmah" uklanjanje svih blokada demonstranata, "prekid nasilja", posebno pokreta za nezavisnost FLNKS ili CCAT koje Pariz optužuje za orkestriranje nereda.

Međutim, zalažući se za dijalog, šef države namjerava da prednost da sporazumu lojalista i separatista do kraja juna, da bi potom mogao da bude "predat na glasanje Kaledoncima".

Bez poziva na uklanjanje blokada, lider CCAT Kristijan Tejn je najavio da će popustiti pritisak da bi se omogućilo dostavljanje goriva i ljekova po arhipelagu.

Na Novoj Kaledoniji i dalje važi vanredno stanje uvedeno 16. maja, na snazi je noćni policijski čas, zabrana okupljanja, prevoz oružja i prodaja alkohola i zabranjena je aplikacija TikTok.

Nova Kaledonija je grupa ostrva koja je pod francuskom kontrolom od 19. vijeka, smještena u južnom Pacifiku. Njena ekonomija je zasnovana na niklu, koja čini čak 20 do 30 odsto svjetskih rezervi.

To je dovoljno da izazove strahovanje od miješanja Kine, kaže francuski senator Klod Malure koji je za AFP naglasio da je Pekingu "potreban nikl za proizvodnju baterija".

Rudarenje nikla koje direktno ili indirektno zapošljava 20 do 25 odsto zaposlenih u Kaledoniji, ozbiljno je narušeno neredima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније