Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

24. 05. 2024. 22:15 >> 22:22
Čitaj mi:

naredne nedjelje

Blinken u Moldaviji u znak podrške protiv ruskog 'miješanja'

Šef američke diplomatije Entoni Blinken posjetiće Moldaviju sljedeće nedjelje, u vrijeme kada zapadne sile nastoje da povećaju svoju podršku protiv ruskog "miješanja" u toj zemlji, saopšteno je danas u Vašingtonu.

Moldavija, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, redovno optužuje Moskvu da nastoji da je destabilizuje, posebno zato što je zvanično kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji (EU).

Blinken će u srijedu biti u Moldaviji prije nego što će otići na sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu posvećen pripremama 75. godišnjice Atlantskog saveza u Vašingtonu, rekao je novinarima Džim O'Brajen, zadužen za Evropu u Stejt departmentu.

Američki državni sekretar će pozdraviti "napredak Moldavije na putu evropskih integracija, zemlje suočene sa prijetnjom koju predstavlja rusko miješanje", rekao je O'Brajen.

Prema njegovim riječima, SAD ne očekuju neposrednu vojnu prijetnju u Pridnjestrovlju, proruskom separatističkom regionu Moldavije. Međutim, Vašington je zabrinut zbog "tekućih ruskih operacija uticaja", koje su djelimično usmjerene na proevropsku predsjednicu Maju Sandu, koja je kandidat za ponovni izbor.

Posljednja posjeta američkog državnog sekretara Moldaviji datira iz 2022. godine, nekoliko nedelja posle početka invazije Rusije na Ukrajinu, koja još uvijek ima oko 1.500 vojnika u Pridnjestrovlju.

Pored SAD i EU želi da podrži Kišinjev. EU i Moldavija potpisale su u utorak sporazum o odbrambenom i bezbjednosnom partnerstvu, prvi takve vrste.

EU treba odluči da li će uskoro otvoriti zvanične pregovore o pridruživanju sa tom zemljom, ali i sa Ukrajinom.

Posjeta Blinkena Moldaviji dolazi u vrijeme kada je Gruzija, još jedna bivša sovjetska republika na putu približavanja Evropi, usvojila veoma sporni zakon o "stranom uticaju", koji se smatra sličnim zakonom usvojenim u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније