Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

23. 05. 2024. 15:38 >> 15:38

zbog nepoštene prakse

Proizvođač čokolade Toblerone kažnjen sa 337,5 miliona eura

Vlasnik kompanija Toblerone, Milka i Oreo kažnjen je sa 337,5 miliona eura zbog nekonkurentne prakse u EU.

Američka prehrambena grupa Mondelez je jedna od najvećih svjetskih konditorskih kompanija, a pored Tobleronea, takođe posjeduje Ritz i TUC keks, Cadbury i Cote D’Or čokoladu i brendove kafe JAG, Jacobs i Velours Noir, podsjeća Gardijan.

Utvrđeno je da je bio umiješan u 22 nepoštene trgovinske prakse, saopštila je Evropska komisija u četvrtak.

To je značilo da su veletrgovci, kupci i trgovci bili spriječeni da kupuju čokoladice u drugoj državi članici gdje bi mogle da budu i do 40 odsto jeftinije ili da prodaju na tržištu gdje bi mogli da dobiju višu cijenu za svoj proizvod.

„To je očigledno nezakonito“, rekla je komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager.

Ona je dodala da je kazna poslala „jasan signal“ da će komisija kazniti svaku kompaniju koja prekrši pravila jedinstvenog tržišta“.

„Ovaj slučaj se odnosi na cijene namirnica, što je ključna briga Evropljana – a još drastičnija u vremenima veoma visoke inflacije, gdje su mnogi u krizi“, dodala je.

Ona je rekla da je istraga EU, koja je počela 2019. godine, pokazala da je Mondelez „nezakonito ograničio trgovce na malo da nabavljaju ove proizvode iz zemalja članica u kojima su cijene niže“ kako bi održale visoke cijene.

„Ovo je naštetilo potrošačima koji su na kraju plaćali više za čokolade, keks i kafu“, rekla je ona.

Restriktivne prakse su prekršile pravila unutrašnjeg tržišta koja su omogućavala kupcima da kupuju iz druge države članice ako su proizvodi bili jeftiniji ili proizvođači ili veletrgovci da ih prodaju u državi članici u kojoj su dobili više cijene za svoju robu.

Ova „paralelna trgovina“ bila je „u srcu“ koncepta jedinstvenog tržišta, rekla je Vestager novinarima. Dodala je da se razlike u cijeni čokolade između zemalja članica kreću između 10 i 40 odsto, a „ponekad i više”.

Vestager je rekla da je komisija otkrila da je Mondelez spriječio 11 distributera „da obavljaju takvu prodaju nametanjem ugovornih ograničenja ili tražeći od njih da zatraže dozvolu za svaki pojedinačni slučaj”.

U jednom slučaju Mondelez je skinuo Cote D’Or čokoladice sa polica u Holandiji kako bi „spriječio trgovce da ih preprodaju u Belgiji“ gdje su bile skuplje.

U drugom slučaju je spriječila veletrgovca da kupi njegovu čokoladu u Njemačkoj gdje je bila jeftinija.

Vestager je rekao da su kršenja bila „veoma ozbiljna“, ali je komisija uzela u obzir činjenicu da je Mondelez sarađivao inspektorima. U svijetlu ovog „efikasnog rješavanja“ slučaja, odlučilo je da smanji kaznu za 15 odsto.

Nepoštene poslovne prakse su prestale 2020. godine, saopštila je komisija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније