Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

19. 04. 2024. 12:18 >> 12:18

zbog erupcije vulkana

Nastavljena evakuacija stanovništva u Indoneziji

Na indonežanskom ostrvu Sulavesi iz područja oko vulkana Ruang koji je eruptirao, danas je nastavljena evakuacija stanovništva zbog vulkanskog pepela, kamenja i opasnosti od cunamija.

Međunarodni aerodrom u gradu Manado, koji je udaljen manje od 100 kilometara od vulkana, i dalje je zatvoren zbog vulkanskog pepela u vazduhu.

Na satelitskim snimcima Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku vidi se da se pepeo proširio na zapad, sjeverozapad, sjeveroistok i jugoistok, pokrivajući Manado i sjevernu Minahasu, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja Indonezije.

Evakuacija je naređena za oko 11.000 ljudi, a za sad se iz tog područja sklonilo njih oko 1.000.

Tim lokalnih vlasti obilazi sela blizu vulkana i čamcima evakuiše stanovnike u sigurnija područja.

Zvaničnici brinu da bi dio vulkana mogao da se odroni u more i izazove cunami, kao što se dogodilo 1871. godine.

Centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa izdao je najviši nivo upozorenja nakon što je planina Ruang u srijedu najmanje pet puta eruptirala.

Upozorenje za evakuaciju izdato je i na obližnjem ostrvu Tagulandang.

Indonezija ima 120 aktivnih vulkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније