Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

12. 04. 2024. 17:40 >> 18:48
Čitaj mi:

NOVA UREDBA

SAD uvode strože uslove za prodaju oružja

Uredba koja zahtijeva od prodavaca oružja da dobiju savezne licence i obave pozadinsku provjeru kupaca nezavisno od toga u kom dijelu SAD prodaju oružje uskoro će stupiti na snagu, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Uredba SAD podrazumijeva da će se oni koji prodaju oružje na izložbama oružja i na internetu suočiti sa istim zahtjevima, kao i prodavnice oružja kada je u pitanju pozadinska provjera potencijalnih kupaca, javlja Rojters.

Prema rečima zvaničnika Bijele kuće, procjenjuje se da je 23.000 pojedinaca angažovano u nelicenciranim poslovima trgovine oružjem u Sjedinjenim Državama, a uredba će uticati na desetine hiljada prodaja oružja godišnje.

Broj djece ubijene oružjem u SAD dostigao je rekord 2021. godine, dok je broj masovnih pucnjava porastao posljednjih godina, a u SAD je stopa smrti od vatrenog oružja mnogo veća nego u drugim razvijenim državama.

''Prema ovoj uredbi, neće biti važno da li se oružje prodaje na internetu, na izložbi oružja ili u maloprodajnom objektu. Ako prodajete oružje pretežno da biste zaradili profit, morate biti licencirani i morate da izvršite pozadinsku provjeru“, rekao je ministar pravde Merik Garland.

Iako će povećati broj pozadinskih provjera, uredba ne važi univerzalno i određeni transferi vatrenog oružja, uključujući one među članovima porodice i dalje će biti dozvoljeni bez provjere.

Američki zakonodavci usvojili su savezni zakon o reformi oružja u junu 2022. godine, nakon niza masovnih pucnjava, a nekoliko dana nakon odluke Vrhovnog suda kojom su proširena prava vlasnika vatrenog oružja.

U martu 2023. predsjednik Džozef Bajden je izdao izvršnu naredbu usmerenu na proširenje pozadinskih provera za kupovinu oružja i pozvao Kongres da preduzme dodatne mjere za smanjenje oružanog nasilja.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će grupe koje zagovaraju pravo na oružje podnijeti žalbu sudu, dok će republikanci u Kongresu biti protiv stupanja ove odluke Ministarstva pravde na snagu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније