Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

18. 03. 2024. 10:45 >> 10:45
1
Čitaj mi:

kriza

Njemačka: Masovno se zatvaraju kafići i restorani

Kriza zatvara restorane i kafiće u Njemačkoj, a teška vremena za njemačke ugostitelje se nastavljaju.

Od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno je oko 48 hiljada kompanija, a 6,1 hiljadu ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform.

Stručnjaci očekuju dalji loš trend, prenosi Poslovni dnevnik.

"Talas je tek počeo”, rekao je vođa istraživanja agencije, Patrick-Ludwig Hantzsch.

Samo prošle godine, svaki deseti preduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14 hiljada lokala, što je više nego u prethodne tri godine.

Isti je slučaj i sa stečajevima, kojih je u prošloj godini, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 odsto više nego u ekonomiji u cjelini.

Najviše malih preduzeća, do deset zaposlenih, bilo je nelikvidno – njih 88 odsto.

“Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza posljednjih godina”, rekao je Hantzsch, objasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udar inflacije.

Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila porez na dodatu vrijednost (PDV) za ugostitelje, sa 19 na sedam odsto. Međutim, od januara redovne cijene ponovno su na snazi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније